Chleb pomidorowy drożdżowy z maszyny do chleba

0 (0 ocen)

Bardzo piękny w kolorze, o dosyć intensywnym smaku suszonych pomidorów, chleb na drożdżach z maszyny do chleba. Kolor wręcz zachęca do jedzenia, wyobraźcie sobie jak smakowite mogą być nasze śniadaniowe czy kolacyjne kanapki z takim chlebem :)

Składniki:

  • 1/3 szklanki mleka
    250g sera ricotta
    1/2 szklanki suszonych pomidorów z oleju, posiekanych
    2 łyżki oleju z pomidorów
    1 całe jajko, rozmieszane
    1 łyżka cukru (dałam 1 łyżeczkę)
    1 łyżeczka soli
    3 szklanki mąki pszennej chlebowej 120x3
    7g (paczka) suchych drożdży

Chleb pomidorowy drożdżowy z maszyny do chleba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia chleba zgodnie z zaleceniami producenta - najpierw mokre, potem suche, sól i cukier wsypuję w 2 narożniki, na środku mąki robię lekkie wgłębienie i wsypuję drożdże.
  • 2. Nastawić program podstawowy (u mnie 1) waga 750, przypieczenie max. Po 3 godzinach chleb jest gotowy.

Porady

Staram się pamiętać o wyjęciu mieszadeł albo przed rośnięciem, albo zaraz przed pieczeniem. Chleb ma wtedy od spodu tylko dwie niewielkie dziurki. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy