Chleb pomidorowy

0 (0 ocen)

Pszenno-żytni chleb z dodatkiem soku pomidorowego, wystarczy do niego odrobina masła.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
    200 g mąki żytniej 720
    50 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    60 ml soku z pomidorów
    60 m letniej wody
    1 łyżka oleju

Chleb pomidorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z cukrem , 2 łyżkami mąki pszennej i odrobiną wody, odstawić do wyrośnięcia.
    Do miski wsypać obie mąki, sól, dodać rozczyn, sok z pomidorów, zamiesić ciasto dolewając stopniowo wodę , aż uzyskamy odpowiednią gęstość, na końcu dodać olej.
    Ciasto przykryć ściereczką, umieścić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
  • 2. Dwie keksówki 10 x 30 posmarować olejem.
    Ciasto odpowietrzyć, podzielić na pół, uformować podłużne bochenki, umieścić w blaszkach. Zostawić do ponownego wyrośnięcia.
    Przed włożeniem do piekarnika posmarować wodą.
    Piec w 180*C około 40 minut, wystudzić na kratce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy