Pszenno-żytni chleb z dodatkiem soku pomidorowego, wystarczy do niego odrobina masła.
Składniki:
300 g mąki pszennej
200 g mąki żytniej 720
50 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
60 ml soku z pomidorów
60 m letniej wody
1 łyżka oleju
Chleb pomidorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wymieszać z cukrem , 2 łyżkami mąki pszennej i odrobiną wody, odstawić do wyrośnięcia.
Do miski wsypać obie mąki, sól, dodać rozczyn, sok z pomidorów, zamiesić ciasto dolewając stopniowo wodę , aż uzyskamy odpowiednią gęstość, na końcu dodać olej.
Ciasto przykryć ściereczką, umieścić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
2.Dwie keksówki 10 x 30 posmarować olejem.
Ciasto odpowietrzyć, podzielić na pół, uformować podłużne bochenki, umieścić w blaszkach. Zostawić do ponownego wyrośnięcia.
Przed włożeniem do piekarnika posmarować wodą.
Piec w 180*C około 40 minut, wystudzić na kratce.
Komentarze