Chleb pomidorowy

4.5 (182 ocen)

  • 15 min

palce lizać ;) przepis na dwie foremki keksówki o wym. 10x25 cm

  • 15 min

Składniki:

  • 4,5-5 szkl. mąki pszennej
    14 g suchych drożdży-Instant
    1 szkl. oliwy
    2 mięsiste pomidory lub kilka suszonych z zalewy w oliwie
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    330 ml soku pomidorowego
    2-3 łyżeczki ziół prowansalskich
    1 łyżeczka tymianku
    1 łyżka cukru
    1 lyżeczka soli
    1/2 szkl. letniej wody

    ew. 100 g twardego tartego sera, papryka do posypania, 1 mała cebula posiekana i podsmażona na oliwie z majerankiem
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb pomidorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb pomidorowy-rozpuszczanie drożdży 1. W letniej wodzie rozpuścić drożdże.
  • Chleb pomidorowy-wyrabianie ciasta 2. Wymieszać w misce suche składniki i wlać rozpuszczone drożdze. Dodać olej i sok pomidorowy oraz posiekane pomidory (i tarty ser lub podsmażoną cebulę-jeśli ktoś lubi)-wyrobić ciasto.
  • Chleb pomidorowy-czekanie na wyrośnięcie ciasta 3. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na min. 30 minut, najlepiej na godzinę. W tym czasie uszykować formy keksówki można wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
  • Chleb pomidorowy-przed pieczeniem 4. Rozłożyc ciasto do foremek, wierzch posypać np. mieloną papryką lub kminkiem. Piec w temp. 180*C ok. 1 godziny. Sprawdzić najlepiej patyczkiem czy ciasto jest suche w środku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Chleb pomidorowy

0 (0 ocen)

Chleb pomidorowy

Kasia_S ciekawy smak 1 godz. 30 min

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Chleb pomidorowy

To może cię zainteresować