Chleb pomidorowy

  • wyświetlono: 101 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

ciekawy smak

Kasia S
  • 1 porcje
  • 90min

Składniki

ROZCZYN



50 gram drożdży

1 łyżka cukru

1/2 szklanki ciepłego mleka

2 łyżki mąki pszennej



CIASTO



2,5 szklanki mąki pszennej

0,5 szklanki mąki krupczatki

1 szklanka ciepłego mleka

2 łyżeczki soli

100 gram koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania przepisu:

Chleb pomidorowy

  • 1. ROZCZYN



    Drożdże rozkruszyć i wymieszać z pozostałymi składnikami.

    Odstawić w ciepłe miejsce.



    CIASTO



    Do ciepłego mleka dodać koncentrat pomidorowy.

    Wymieszać.

    Wszystkie składniki przełożyć do miski.

    Dodać mleko z koncentratem i wyrośnięty rozczyn.

    Dokładnie wyrobić jednolite ciasto.

    Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.

    Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia.

    Przełożyć wyrośnięte ciasto.

    Wierzch przesmarować wodą.

    Chleb wstawić do nagrzanego piekarnika.

    Piec 1 godzinę w 180 st C.

    Po upieczeniu wierzch posmarować wodą.

    Wyjąć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe przysmakiPomidorychlebkanapkipieczywotanie gotowanie

Komentarze

Podobne przepisy

Chleb z kaszą jęczmienną na zakwasie

Dodane przez: akrobatka22

Chleb

.

image-07vd59x

Dodane przez: Justyna Wiszowata

Chleb

Chleb jest zdrowy, smaczny i sycący.

Chleb orkiszowy z syropem klonowym

Dodane przez: akrobatka22

Chleb

.

Chleb z cukinią na zakwasie

Dodane przez: akrobatka22

Chleb

.

chleb góralski

Dodane przez: Nina80

chleb góralski

Chleb góralski długo utrzymuje...

Niezawodny chleb.

Dodane przez: Pyszne Kaprysy

NIEZAWODNY CHLEB

Ten chleb to pewniak- zawsze się...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE