1 kg mąki żytniej
0,5 kg mąki pszennej lub razowej
10 dkg drożdży
1 czubata łyżka soli
1 litr ciepłej wody
siemię lniane, słonecznik, kminek - ilość według uznania
Chleb polskie żyto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zakwas:
Składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 godzin.
2.Do miski wsypujemy połowę mąki, dodajemy zakwas i pół szkl. wody, mieszamy, aby miało gęstość śmietany. Dodajemy rozdrobnione drożdże i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
3.Następnie dodajemy resztę mąki, wody i sól, siemię, kminek, słonecznik i dokładnie wyrabiamy ciasto.
Przekładamy do wysmarowanych olejem blach, smarujemy wodą, posypujemy surowe bochenki mąką i odstawiamy na kolejną 1 godz.
Gdy podrosną pieczemy w 200 st. C ok. godzinę.
Porady
Jeśli chcemy, aby był chrupiący to po wyjęciu nie przykrywajmy go niczym.
Komentarze