Chleb Polskie Żyto

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Wspaniały żytni chlebek z odrobiną siemienia lnianego, kminku i słonecznika.UWAGA!!!ZAKWAS ROBIMY DZIEŃ WCZEŚNIEJ!!!

  • 3 godz.

Składniki:

  • Zakwas:

    1 szkl. ciepłej wody
    20 dkg mąki żytniej
    2 starte ząbki czosnku


    Ciasto:

    1 kg mąki żytniej
    0,5 kg mąki pszennej lub razowej
    10 dkg drożdży
    1 czubata łyżka soli
    1 litr ciepłej wody
    siemię lniane, słonecznik, kminek - ilość według uznania

Chleb polskie żyto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zakwas:

    Składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 godzin.
  • 2. Do miski wsypujemy połowę mąki, dodajemy zakwas i pół szkl. wody, mieszamy, aby miało gęstość śmietany. Dodajemy rozdrobnione drożdże i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • 3. Następnie dodajemy resztę mąki, wody i sól, siemię, kminek, słonecznik i dokładnie wyrabiamy ciasto.
    Przekładamy do wysmarowanych olejem blach, smarujemy wodą, posypujemy surowe bochenki mąką i odstawiamy na kolejną 1 godz.
    Gdy podrosną pieczemy w 200 st. C ok. godzinę.

Porady

Jeśli chcemy, aby był chrupiący to po wyjęciu nie przykrywajmy go niczym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy