CHLEB POLSKI PIENIŃSKI PSZENNO-ŻYTNI Z ORKISZEM

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Ostatnio zdecydowałam się upiec chlebek na suchych drożdżach, wykorzystując gotową mieszankę mąk CHLEB POLSKI do domowego wypieku chleba. Wybrałam mieszankę chleb pieniński pszenno-żytni z orkiszem. Oczywiście jest to mieszanka bez żadnych „polepszaczy”. Z jednego opakowania można upiec dwa bochen

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • - ½ opakowania (500 g) mieszanki
    - 7 g suchych drożdży
    - 340 ml wody w temperaturze 20-25 stopni C
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb polski pieniński pszenno-żytni z orkiszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieszankę i drożdże wsyp do miski, wlej wodę, wymieszaj na jednolitą masę przez 10-15 min. ( mieszadłami do ciasta, na najniższych obrotach). Ciasto musi być sprężyste i dobrze wyrobione.
  • 2. . Formę do pieczenia ( podłużną ok. 25 cm lub okrągła ok. 20 cm ) wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto umieść w formie , przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny wyrastania.
  • 3. . Gdy już ładnie wyrośnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. Po 10 min. obniż temperaturę do 180 stopni C i piecz jeszcze przez 40-50 min. Wyłącz piekarnik, wyjmij chleb po ok. 15 minutach. Następnie jeszcze ciepły chleb wyjmij z formy, aby się nie zaparzył i pozostaw do ostygnięcia. Najlepiej wystudzić go na kuchennej kratce, ewentualnie na deseczce.

Porady

Chleb można piec również w automacie do pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować