Chleb polski na zakwasie żytnim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki wymieszać drewnianą łyżką w dużej misce. Następnie zagnieść sprężyste i gładkie ciasto. Pozostawić w szczelnie zamkniętej misce na 2-2,5 godziny. W tym czasie należy składać ciasto 3 razy, czyli co 50 minut.
2.Następnie zwinąć owalny lub okrągły bochenek, umieścić go w koszyku rozrostowym (lub misce wyłożonej lnianą ściereczką dokładnie oprószoną mąką). Pozostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Piekarnik nagrzewamy (razem z kamieniem) do temp. 260°C .
3.Bochenek nacinamy szybkim ruchem ( żyletką lub ostrym nożem nachylonym pod kątem 45°). Wkładamy do piekarnika najlepiej za pomocą łopaty i pieczemy z parą przez kilka minut. Po 10 minutach temperaturę obniżamy do 230°C i dopiekamy jeszcze 20-25minut.
Upieczony chleb stukany od dołu wyda przyjemny, głuchy dźwięk, natomiast skórka powinna być ładnie zarumieniona.
Studzimy na kratce.
Komentarze