Chleb Pionierów

0 (0 ocen)

Smaczny i miękki chleb drożdżowy, z dodatkiem jajek i mąki kukurydzianej.

Składniki:


  • 1 szklanka wody
    15 g drożdży świeżych
    2 łyżeczki cukru
    2 jajka
    4 łyżki oleju słonecznikowego
    2/3 szklanki mąki kukurydzianej
    3,5 szklanki mąki pszennej chlebowej
    1 łyżeczka soli

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb pionierów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do misy wsypać obie mąki, dodać sól. W ciepłej wodzie rozpuścić cukier i drożdże, wymieszać.

    Rozczyn wlać do misy, dodać 2 roztrzepane jajka oraz olej słonecznikowy. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

    Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, zagnieść, uformować bochenek i przełożyć do formy (15x28cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut.

    Gdy wyrośnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 45 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mąka kukurydziana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.13 (327 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Chleb pieczony w garnku

0 (0 ocen)

image-1djda19

To może cię zainteresować