Chleb pieczony w rękawie do pieczenia

3.36 (45 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

To ciekawy sposób na upieczenia aromatycznego chleba, który w środku jest sprężysty, miękki i naprawdę bardzo delikatny w smaku, a skórka przyjemnie chrupka.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • rękaw do pieczenia

    0.5 kg mąki pszennej
    7 gram suchych drożdży instant lub świeżych 25 g
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    450 ml letniej - ciepłej wody
Wystaw ocenę:

3.36 (45 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb pieczony w rękawie do pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb pieczony w rękawie do pieczenia 1. Do głębokiej miski daję mąkę, wodę, drożdże suche, cukier, sól i wyrabiam elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto daję do miski obsypanej mąką i przykrywam ściereczką. Zostawiam w ciepłym miejscu na godzinę czasu do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie wyrabiam ciasto i formuję bochenek.
  • Chleb pieczony w rękawie do pieczenia 2. Uformowany bochenek przekładam do rękawa do pieczenia i zawiązuję. Tak przygotowany chleb zostawiam na 15 -20 min. do wyrośnięcia a między czasie nagrzewam piekarnik do 200 stopni.
  • Chleb pieczony w rękawie do pieczenia 3. Chleb wkładam do nagrzanego piekarnika. Piekę 40 - 45 min. a po tym czasie rozcinam worek i dopiekam ok. 10 -15 min czasu aż się z wierzchu ładnie zarumieni. Upieczony chlebuś wyciągam od razu i studzę na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mąka Woda Sól Cukier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować