To ciekawy sposób na upieczenia aromatycznego chleba, który w środku jest sprężysty, miękki i naprawdę bardzo delikatny w smaku, a skórka przyjemnie chrupka.
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
rękaw do pieczenia
0.5 kg mąki pszennej
7 gram suchych drożdży instant lub świeżych 25 g
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
450 ml letniej - ciepłej wody
Chleb pieczony w rękawie do pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do głębokiej miski daję mąkę, wodę, drożdże suche, cukier, sól i wyrabiam elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto daję do miski obsypanej mąką i przykrywam ściereczką. Zostawiam w ciepłym miejscu na godzinę czasu do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie wyrabiam ciasto i formuję bochenek.
2.Uformowany bochenek przekładam do rękawa do pieczenia i zawiązuję. Tak przygotowany chleb zostawiam na 15 -20 min. do wyrośnięcia a między czasie nagrzewam piekarnik do 200 stopni.
3.Chleb wkładam do nagrzanego piekarnika. Piekę 40 - 45 min. a po tym czasie rozcinam worek i dopiekam ok. 10 -15 min czasu aż się z wierzchu ładnie zarumieni. Upieczony chlebuś wyciągam od razu i studzę na kratce.
Komentarze