Chleb pełnoziarnisty z kaszą gryczaną na zakwasie

4.5 (182 ocen)

  • 7 godz. 25 min

Najzdrowszy, najsmaczniejszy, pożywny, z chrupiącą skórką i pachnącymi ziarnami!

  • 7 godz. 25 min

Składniki:

  • Do zakwasu:
    -zakwas żytni 200g
    -szklanka wody
    -3 łyżeczki cukru/miodu
    Do ciasta (na 2 blachy o wymiarach ok. 30x11):
    -0,5kg mąki pszennej typ650
    -0,5kg mąki pszennej pełnoziarnistej typ1850
    -0,5kg mąki żytniej pełnoziarnistej typ2000
    -1,25l wody
    -3,5 łyżeczki soli
    -100g (1 saszetka) ugotowanej kaszy gryczanej z odrobiną masła
    -słonecznik do posypania
    -rozkłócone jajko do posmarowania chleba
    -smalec do wysmarowania blach
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb pełnoziarnisty z kaszą gryczaną na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zakwas mieszamy z wodą i cukrem/miodem. Przykrywamy ściereczką na minimum 5h, najlepiej na noc. Ja przygotowuje ten roztwór wieczorem, a rano następnego dnia zagniatam chleb.
  • 2. Rano, w dużej misce mieszamy ze sobą suche składniki chleba. Następnie dodajemy zakwas, wodę i wszystko dokładnie wyrabiamy (do słoika odkładam trochę ciasta na zakwas na kolejny chleb). Do wyrobionego już ciasta dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną. Delikatnie mieszamy, aby jej nie porozgniatać.
  • 3. Wyrobione ciasto przekładamy do wcześniej wysmarowanych smalcem blach. Powinno ono zajmować około połowy wysokości foremek. Tak przygotowane blachy przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 5-8h w zależności od temperatury pomieszczenia.
  • 4. Jak chleb wyrośnie do wysokości blaszek smarujemy górę jajkiem i posypujemy słonecznikiem. Nagrzewamy piekarnik do 220 st.C (grzanie góra-dół). Wkładamy chleb na najniższy poziom i w tej temp. pieczemy 25min., następnie zmniejszamy temp. do 190st.C i pieczemy jeszcze 45min.
  • 5. Po upieczeniu wyciągamy chleb z piekarnika, a następnie z foremek i zostawiamy do ostudzenia. Smacznego

Porady

-kasza nie powinna być zbyt miękka, -woda do ciasta może być ciepła, -chleb do wystudzenie najlepiej ułożyć na kratce, aby od dołu również parował, -ziarna do posypania wg własnego smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować