To wbrew pozorom prosty i szybki chlebek.Zawiera w sobie mnóstwo zbawiennego błonnika. Receptura to wytwór mojej wyobraźni. Serdecznie Wam go polecam, wpisuję go na swoją listę chlebów idealnych.
Chleb pełnoziarnisty na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zakwas wymieszaj z wodą, dodaj przesianą mąkę i resztę składników.
Dokładnie zagnieść ciasto.
Powinno być miękkie i dać się ładnie formować rękami.
Włożyć do naoliwionej miski i odstawić na 2 godziny do wyrastania.
2.Ciasto odgazować.
Włożyć do koszyka rozrostowego, durszlaka lub miski wysypanej mąką i znów odstawić do wyrastania - tym razem na 1 godzinę.
3.Rozgrzać piekarnik wraz z blachą do 230 stopni.
Wyłożyć na gorącą blachę chleb i piec go ok. 40 min. zaczynając od 230 stopni, a kończąc na 200.
Po 10 minutach włożyć 2 kostki lodu na dno piekarnika (dzięki temu chleb pięknie się zarumieni i będzie miał chrupiącą skórkę), warto też wstawić po 20 minutach naczynko żaroodporne z wodą (chleb będzie mięciutki w środku).
Smacznego!
Komentarze