Chleb pełnoziarnisty na zakwasie

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

To wbrew pozorom prosty i szybki chlebek.Zawiera w sobie mnóstwo zbawiennego błonnika. Receptura to wytwór mojej wyobraźni. Serdecznie Wam go polecam, wpisuję go na swoją listę chlebów idealnych.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - zakwasu żytniego, dokarmionego 12 h wcześniej: 210 gramów
    - mąka orkiszowa: 300 gramów
    - mąka pszenna razowa typ 2000: 100 gramów
    - oliwa: 20 gramów
    - sól: 8 gramów
    - drożdże świeże piekarskie: 6 gramów
    - ciepła woda około: 120 mililitrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta Pieczeń

Chleb pełnoziarnisty na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zakwas wymieszaj z wodą, dodaj przesianą mąkę i resztę składników.
    Dokładnie zagnieść ciasto.
    Powinno być miękkie i dać się ładnie formować rękami.
    Włożyć do naoliwionej miski i odstawić na 2 godziny do wyrastania.
  • 2. Ciasto odgazować.
    Włożyć do koszyka rozrostowego, durszlaka lub miski wysypanej mąką i znów odstawić do wyrastania - tym razem na 1 godzinę.
  • 3. Rozgrzać piekarnik wraz z blachą do 230 stopni.
    Wyłożyć na gorącą blachę chleb i piec go ok. 40 min. zaczynając od 230 stopni, a kończąc na 200.
    Po 10 minutach włożyć 2 kostki lodu na dno piekarnika (dzięki temu chleb pięknie się zarumieni i będzie miał chrupiącą skórkę), warto też wstawić po 20 minutach naczynko żaroodporne z wodą (chleb będzie mięciutki w środku).
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować