Pyszny, zdrowy, domowy chlebek. Przy pieczeniu chleba na zakwasie ważna jest cierpliwość, trzeba mu pozwolić na wyrastanie we własnym tempie, a odwdzięczy się smakiem.
Chleb pełnoziarnisty na zakwasie. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki dokładnie łączymy w misce za pomocą miksera lub drewnianej łyżki. Ciasto powinno być gęste i nadające się do wyrabiania ręcznego. Wstępnie wymieszane ciasto wyjmujemy na stolnicę i ugniatamy rozciągając je zarazem przez kilka minut. Dość szybko powinno zacząć odchodzić od ręki.
2.Wygniecione ciasto wkładamy do miski , przykrywamy folią lub ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 2-3 godziny. Ja wstawiam je do piekarnika w którym zapalam tylko światło. Dzięki temu tworzy się tam ciepłe, ale nie gorące środowisko, odpowiednie dla wyrastającego chleba.
3.Po upływie tego czasu, chleb jeszcze raz przez chwilę ugniatam, formuję bochenek i obtaczam go na stolicy w płatkach owsianych. Chleb wkładam do keksówki przełożonej przez długi bok papierem do pieczenia i odstawiam do rośnięcia na ok 1 godzinę, aż wyraźnie urośnie.
4.Piekarnik rozgrzewam do 220'C. Razem z chlebem wstawiam do piekarnika pojemnik z zimną wodą, by chleb był bardziej wilgotny. W tej temperaturze piekę chleb przez 10 minut, po czym zmniejszam temperaturę do 200'C i daję mu jeszcze 40-50 minut. Stopień upieczenia sprawdzam przez ostukanie dna chleba- jeśli wydaje pusty odgłos i w dotyku jest zwarty na pewno już jest gotowy.
Chleb odstawiamy do całkowitego ostygnięcia na kratce kuchennej. Trzymany w chlebaku utrzymuje świeżość przez około tydzień.
Komentarze