Chleb pełnoziarnisty na zakwasie

  • wyświetlono: 626 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Domowe pieczywo nie ma sobie równych. Jest smaczne, zdrowe, długo świeże. Polecam.

  • 90min

Składniki

1 kg mąki pszennej pełnoziarnistej
2 szklanki mąki pszennej krupczatki
1 szklanka otrębów pszennych prażonych
1/2 szklanki ziaren dyni
1/2 szklanki ziaren słonecznika
3 czubate łyżki zakwasu
4 łyżeczki soli
2- 3 łyżki oliwy z oliwek
ok. 3 1/2 szklanki cieplej wody
ziarna: słonecznika, dyni, sezamu, kminku, siemienia lnianego- na wierzch

Sposób przygotowania przepisu:

Chleb pełnoziarnisty na zakwasie

  • zakwas na chleb1. Przygotowanie zakwasu na chleb jest- tutaj:
    http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/chleb-orkiszowy-na-zakwasie-6
  • składniki sypkie na chleb2. Wszystkie składniki sypkie przesypujemy do większej miski.
  • składniki na chleb plus zakwas3. Wlewamy: zakwas, wodę, oliwę.
  • zarabianie ciasta chlebowego ręką4. Zarabiamy szybko ręką ciasto chlebowe.
  • ciasto chlebowe odstawione do wyrośnięcia5. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • ciasto chlebowe w foremkach- przed pieczeniem6. Kiedy ciasto wyrośnie odkładamy do słoiczka 4 czubate łyżki zakwasu. Zakręcamy, opisujemy, wstawiamy do lodówki.
    Pozostałe ciasto chlebowe przekładamy do 2 foremek o wym. 42x13,5 cm wyłożonych pergaminem.
    Równamy wierzch dłonią namoczoną w zimnej wodzie. Posypujemy ziarnami. Lekko je wgniatamy. Nacinamy wierzch chleba, aby nie popękał podczas pieczenia.
  • upieczony chleb pełnoziarnisty na zakwasie7. Chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 175 stopni C. Pieczemy z termoobiegiem, najpierw od dołu ok. 35 min. A później od góry, ok. 10- 15 min.
    Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczony.
  • chleb po upieczeniu, postawiony na boku w celu odparowania8. Od razu po upieczeniu, wyjmujemy chleb z pieca, zdejmujemy pergamin i obracamy chleb na desce- na bok, aby nie zaparował.
  • upieczony chleb na zakwasie, pokrojony na kromki9. Po ostudzeniu kroimy chleb na kromki. Smakuje z samym masłem.
  • chleb pełnoziarnisty na zakwasie10. Smacznego :)

Porady

Podany czas jest- bez oczekiwania na wyrastanie.
Wszystkie składniki na chleb powinny mieć temp. pokojową. Sypkie- przesiewamy.
Wody w razie konieczności dolewamy. Ciasto chlebowe nie powinno być b. gęste.
Chleb pieczony w domu jest nie tylko smaczny, długo świeży, ale przede wszystkim zdrowy.
Możemy go zamrażać.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mąka pełnoziarnistaotręby pszennezdrowie na talerzukuchnia staropolskaDOMOWE PIECZYWOzakwas na chlebdla urodymój przepisłatwy przepischleb pełnoziarnisty na zakwasiezdrowe i smaczne domowe pieczywopieczemy chleb w domuziarna dyni i słonecznika

Komentarze

Podobne przepisy

image-1d7gok0

Dodane przez: Alex M

Żytni chleb na zakwasie

Smaczny chlebek żytni na żytnim...

Chleb mleczny na zakwasie

Dodane przez: bogusia82

Chleb mleczny na zakwasie

Ostatnio upiekłam pyszny i mięciutki...

Chleb wieloziarnisty na zakwasie

Dodane przez: mariwanna

Chleb wieloziarnisty na zakwasie

Wieloziarnisty, na zakwasie, z...

"Pierwszy chleb" na zakwasie

Dodane przez: benka

"Pierwszy chleb" na zakwasie

Przepis na chleb pieczony z "młodego"...

Chleb pszenny na zakwasie

Dodane przez: alaaa

Chleb pszenny na zakwasie

To do tej pory najłatwiejszy chleb...

zakwas na chleb

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Zakwas na domowy chleb

Nie ma nic przyjemniejszego niż...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE