Chleb pełnoziarnisty

0 (0 ocen)

Prosty i smaczny chleb, upieczony na drożdżach.

Składniki:

  • 60 dag maki pszennej pełnoziarnistej
    1 opakowanie suszonych drożdży
    5 łyżek otrąb pszennych
    1 łyżeczka cukru
    1,5 łyżeczki soli
    2 szklanki wody
    2 łyżki oliwy

Chleb pełnoziarnisty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z otrębami, drożdżami i przyprawami, dolać ciepłą wodę i wymieszać tylko łyżką ( nie musi być dokładnie wymieszane i odstawić na kilka minut, aby drożdże się uaktywniły. Po około 15 minutach dolać oliwę i przy pomocy robota zagnieść ciasto ( wyrabiać je kilka minut) , następnie przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
    Z wyrośniętego ciasta uformować 1 większy lub tak jak ja 2 mniejsze bochenki, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować po wierzchu zimną wodą i posypać delikatnie mąką, odstawić do wyrośnięcia.
    Piec w nagrzanym do 200st piekarniku około 35-40 minut w zależności od wielkości bochenków.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy