Chleb paprykowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.
  • Dla 8 osób

To pyszny chlebek, który u nas zazwyczaj znika bez żadnych dodatków, jeszcze cieplutki. Jest naprawdę bardzo smaczny, taki delikatnie paprykowy oraz dodatkowo prosty w przygotowaniu.

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • (Forma o wymiarach 10 x 28 cm)
    500g mąki pszennej
    400 ml ciepłej wody
    15g świeżych drożdży
    1 łyżka oleju
    3 łyżeczki słodkiej papryki (płaskie)
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli

Chleb paprykowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W kubeczku dokładnie wymieszać drożdże z cukrem i następnie odstawić na kilka minut, aby zrobiły się płynne.
    Do większej miski przesypać mąkę, dodać paprykę, sól, olej i ciepłą wodę (nie gorącą!).
    Całość przemieszać oraz połączyć z drożdżami.
    Ciasto wyrobić lub zmiksować mikserem i odstawić na około 1-2 h, aby podwoiło swoją objętość.
    (Ciasto wychodzi lepkie, ale takie powinno być.)
    Po tym czasie przełożyć je do keksówki wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do letniego piekarnika.
    (Dodatkowo wierzch posypałam pestkami słonecznika.)
    Piec około 50-60 minut w 180 stopniach.
    (Posiadam piekarnik gazowy, który grzeje tylko od dołu.)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy