To pyszny chlebek, który u nas zazwyczaj znika bez żadnych dodatków, jeszcze cieplutki. Jest naprawdę bardzo smaczny, taki delikatnie paprykowy oraz dodatkowo prosty w przygotowaniu.
3 godz.
Dla 8 osób
Składniki:
(Forma o wymiarach 10 x 28 cm)
500g mąki pszennej
400 ml ciepłej wody
15g świeżych drożdży
1 łyżka oleju
3 łyżeczki słodkiej papryki (płaskie)
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
Chleb paprykowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W kubeczku dokładnie wymieszać drożdże z cukrem i następnie odstawić na kilka minut, aby zrobiły się płynne.
Do większej miski przesypać mąkę, dodać paprykę, sól, olej i ciepłą wodę (nie gorącą!).
Całość przemieszać oraz połączyć z drożdżami.
Ciasto wyrobić lub zmiksować mikserem i odstawić na około 1-2 h, aby podwoiło swoją objętość.
(Ciasto wychodzi lepkie, ale takie powinno być.)
Po tym czasie przełożyć je do keksówki wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do letniego piekarnika.
(Dodatkowo wierzch posypałam pestkami słonecznika.)
Piec około 50-60 minut w 180 stopniach.
(Posiadam piekarnik gazowy, który grzeje tylko od dołu.)
Komentarze