CHLEB PALEO

  • wyświetlono: 2101 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

niskowęglowodanowy, bezglutenowy chleb o smaku śródziemnomorskim

viki2903
  • 80min

Składniki

7 jajek
1 szklanka startej cukinii (może być wymieszana z marchewką)
2/3 szklanki pesto z oliwek i suszonych pomidorów
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1/3 szklanki mąki kokosowej
1/3 szklanki mąki lnianej (zmiksowane w młynku do kawy siemie lniane)
1-2 łyżki pestek dyni
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Sposób przygotowania przepisu:

CHLEB PALEO

  • 1. Jajka roztrzepujemy na pianę do której dodajemy oliwę i pesto. Następnie do mieszanki dodajemy delikatnie obydwie mąki i sodę, a potem bardzo dokładnie odciśniętą cukinię (inaczej może powstać zakalec)
    Na końcu do masy wlewamy łyżkę octu jabłkowego i wsypujemy pestki dyni.
    Masę przelewamy do foremki 10x20 cm i pieczemy 50-60 minut (do suchego patyczka) w 180°C

    Pesto z oliwek i suszonych pomidorów jest dość słone, więc nie trzeba chleba solić

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilzdrowie_na_talerzudania_dla_urodyszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylapieczywochleb z cukiniązdrowy chlebbez glutenudieta paleopaleodieta fodmapchlep

Komentarze

Podobne przepisy

Domowy chlen

Dodane przez: AnetaJ

Domowy chleb

Nic nie może równać się z zapachem...

Chleb dyniowy

Dodane przez: Skotka

Chleb dyniowy

Zawsze piekłam chleb na zakwasie,...

Dodane przez: akrobatka22

Chleb wiedeński

Chrupiąca skórka, puszysty środek.....

Chleb swojski

Dodane przez: teresa-kr

Chleb swojski

Pyszny ,domowy chleb ,wg przepisu...

Chleb swojski

Dodane przez: Lana098

Swojski chleb

Ten chleb piekę razem z Mamą.

Chleb Arabski

Dodane przez: Agiatis

Chleb Arabski

To jeden z typowych arabskich chlebów....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE