Chleb owsiany z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki zaczynu połączyć i odstawić na 20 minut.
2.Ziarna lekko uprażyć na suchej patelni. Mąkę przesiać i dodać do zaczynu. Wyrobić lekko. Dodać ziarna (zostawić ok 2-3 łyżek) i jeszcze raz dokładnie wyrobić. Przykryć najlepiej bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę do podwojenia objętości.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem i posypanej bułką tartą formy. Odstawić na 20 minut. Posmarować mlekiem i posypać pozostałymi ziarnami. Piec 1 godzinę w 180 st. C bez termoobiegu.
Porady
Woda do zaczynu nie może być gorąca bo drożdże się zaparzą i nie wyrosną. Możecie używać różnych rodzajów mąki.
Komentarze