Orzechowy chlebek z żurawiną i rodzynkami który smakiem przypomina chałkę . Najlepiej smakuje sam lub ze słodkimi dodatkami : dżemem , miodem czy białym serem. Do tego kubek mleka lub kakao.
Chleb orzechowy z żurawiną i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Orzechy przekładamy do robota , mielimy/siekamy drobno.
2.Do miski wsypujemy mąkę pszenną , drożdże , cukier oraz bakalie.
Dodajemy śmietanę , oliwę z oliwek oraz wbijamy jajko.
3.Wyrabiamy odchodzące od dłoni ciasto ( ew. dosypujemy odrobinę mąki pszennej)
Pozostawiamy na 1 h w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
4.Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia , oprószamy mąką kukurydzianą.
Ostrym nożykiem nacinamy wierzch tworząc kratkę.
Pieczemy 35 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Chlebek studzimy na kratce.
Komentarze