Chleb orzechowy z żurawiną i rodzynkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Orzechowy chlebek z żurawiną i rodzynkami który smakiem przypomina chałkę . Najlepiej smakuje sam lub ze słodkimi dodatkami : dżemem , miodem czy białym serem. Do tego kubek mleka lub kakao.

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu:
    300g. mąki pszennej
    250ml śmietany 18%
    100g.łuskanych orzechów laskowych
    50g. suszonej żurawiny
    50g. rodzynek

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    7 g. suszonych drożdży

    Składniki robocze:
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 jajko
    1/2 łyżeczki cukru
    mąka kukurydziana

    Dekoracja:
    orzechy laskowe

Chleb orzechowy z żurawiną i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb orzechowy z żurawiną i rodzynkami 1. Orzechy przekładamy do robota , mielimy/siekamy drobno.
  • Chleb orzechowy z żurawiną i rodzynkami 2. Do miski wsypujemy mąkę pszenną , drożdże , cukier oraz bakalie.
    Dodajemy śmietanę , oliwę z oliwek oraz wbijamy jajko.
  • Chleb orzechowy z żurawiną i rodzynkami 3. Wyrabiamy odchodzące od dłoni ciasto ( ew. dosypujemy odrobinę mąki pszennej)
    Pozostawiamy na 1 h w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • Chleb orzechowy z żurawiną i rodzynkami 4. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia , oprószamy mąką kukurydzianą.
    Ostrym nożykiem nacinamy wierzch tworząc kratkę.
    Pieczemy 35 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
    Chlebek studzimy na kratce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_04-2016

Komentarze

Podobne przepisy