Chleb orkiszowy z sezamem

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne domowe pieczywo. Smaczny, sycący chleb orkiszowy z chrupiąca skórką oraz dodatkiem ziaren sezamu jest prosty w przygotowaniu. Chlebek jest idealny na kanapki. Polecam

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szkl mąki orkiszowej białej
    1 op. suszonych drożdży (7 g)
    1 łyżeczka soli
    3 łyżki sezamu+ do posypania
    1 szkl ciepłej wody
    keksówka 9x23 cm

Chleb orkiszowy z sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski wsypujemy mąkę, drożdże suche, sól, sezam i dolewamy ciepłą wodę. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 45 minut. Po tym czasie jeszcze raz wyrabiamy ciasto chlebowe, przekładamy do keksówki i posypujemy sezamem. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut w ciepłe miejsce (pod ściereczką). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w 180 stopniach. Upieczony chleb studzimy na kratce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy