Zapraszam na pyszne domowe pieczywo. Smaczny, sycący chleb orkiszowy z chrupiąca skórką oraz dodatkiem ziaren sezamu jest prosty w przygotowaniu. Chlebek jest idealny na kanapki. Polecam
3 godz.
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
3 szkl mąki orkiszowej białej
1 op. suszonych drożdży (7 g)
1 łyżeczka soli
3 łyżki sezamu+ do posypania
1 szkl ciepłej wody
keksówka 9x23 cm
Chleb orkiszowy z sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużej miski wsypujemy mąkę, drożdże suche, sól, sezam i dolewamy ciepłą wodę. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 45 minut. Po tym czasie jeszcze raz wyrabiamy ciasto chlebowe, przekładamy do keksówki i posypujemy sezamem. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut w ciepłe miejsce (pod ściereczką). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w 180 stopniach. Upieczony chleb studzimy na kratce.
Komentarze