Chleb orkiszowy z pestkami słonecznika, dyni i przyprawą do pizzy pieczony w garnku

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby

Moi najbliżsi bardzo lubią domowy chleb i piekę go bardzo często. Oprócz tradycyjnego lubię też trochę go urozmaicać. Dzisiejsza moja propozycja to chleb przygotowany na mące orkiszowej z dodatkiem pestek słonecznika, dyni oraz przyprawy do pizzy. Pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu. Chleb jest mięciutki w środku, a skórka jest chrupiącą.

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • • 300g mąki orkiszowej typ 680 + do podsypania,
    • 100 g mąki orkiszowej typ 1850,
    • 25 g świeżych drożdży,
    • 300 ml przegotowanej letniej wody,
    • 1 łyżeczka soli,
    • 1 łyżeczka cukru,
    • 1 łyżka pestek słonecznika,
    • 1 łyżka pestek dyni,
    • 1 łyżka przyprawy do pizzy,
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb orkiszowy z pestkami słonecznika, dyni i przyprawą do pizzy pieczony w garnku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól, cukier. Drożdże rozkruszamy zalewamy woda, dokładnie mieszamy aby się rozpuściły i wlewamy stopniowo do miski z mąką, jednocześnie delikatnie mieszamy łyżką i zagarniając do środka kolejne partie mąki. Ciasto powinno się lekko lepić. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut. Blat kuchenny lub stolnicę oprószamy mąką i wykładamy ciasto. Oprószonymi mąką dłońmi składamy boki ciasta do środka tworząc kulę, ciasto ma przestać się kleić. Z ciasta formujemy chlebek zlepieniem do dołu, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na jeszcze na około 30 min. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do ok. 225 C, stawiamy kratkę na blaszce w dolnej części piekarnika (u mnie 3 poziom) a na niej przykryty garnek żaroodporny lub żeliwny.
    Nagrzany garnek wyciągamy ostrożnie aby się nie poparzyć i wkładamy ciasto. Należy uważać, bo garnek będzie bardzo gorący. Garnek przykrywamy i pieczemy przez ok. 35 minut. Następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy dalej aż chleb będzie dobrze zrumieniony, ale nie przypalony przez ok.10 minut ( czas musimy dostosować do swojego piekarnika). Gdy chleb jest gotowy to wyjmujemy i studzimy na kratce. Kroimy dopiero po około godzinie gdy chleb całkiem ostygnie. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

4.13 (327 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Chleb pieczony w garnku

To może cię zainteresować