Chleb orkiszowy z pestkami słonecznika, dyni i przyprawą do pizzy pieczony w garnku

  • wyświetlono: 55 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Moi najbliżsi bardzo lubią domowy chleb i piekę go bardzo często. Oprócz tradycyjnego lubię też trochę go urozmaicać. Dzisiejsza moja propozycja to chleb przygotowany na mące orkiszowej z dodatkiem pestek słonecznika, dyni oraz przyprawy do pizzy. Pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu. Chleb jest mięciutki w środku, a skórka jest chrupiącą.

b
  • 1 porcje
  • 120min

Składniki

• 300g mąki orkiszowej typ 680 + do podsypania,
• 100 g mąki orkiszowej typ 1850,
• 25 g świeżych drożdży,
• 300 ml przegotowanej letniej wody,
• 1 łyżeczka soli,
• 1 łyżeczka cukru,
• 1 łyżka pestek słonecznika,
• 1 łyżka pestek dyni,
• 1 łyżka przyprawy do pizzy,

Sposób przygotowania przepisu:

Chleb orkiszowy z pestkami słonecznika, dyni i przyprawą do pizzy pieczony w garnku

  • 1. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól, cukier. Drożdże rozkruszamy zalewamy woda, dokładnie mieszamy aby się rozpuściły i wlewamy stopniowo do miski z mąką, jednocześnie delikatnie mieszamy łyżką i zagarniając do środka kolejne partie mąki. Ciasto powinno się lekko lepić. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut. Blat kuchenny lub stolnicę oprószamy mąką i wykładamy ciasto. Oprószonymi mąką dłońmi składamy boki ciasta do środka tworząc kulę, ciasto ma przestać się kleić. Z ciasta formujemy chlebek zlepieniem do dołu, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na jeszcze na około 30 min. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do ok. 225 C, stawiamy kratkę na blaszce w dolnej części piekarnika (u mnie 3 poziom) a na niej przykryty garnek żaroodporny lub żeliwny.
    Nagrzany garnek wyciągamy ostrożnie aby się nie poparzyć i wkładamy ciasto. Należy uważać, bo garnek będzie bardzo gorący. Garnek przykrywamy i pieczemy przez ok. 35 minut. Następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy dalej aż chleb będzie dobrze zrumieniony, ale nie przypalony przez ok.10 minut ( czas musimy dostosować do swojego piekarnika). Gdy chleb jest gotowy to wyjmujemy i studzimy na kratce. Kroimy dopiero po około godzinie gdy chleb całkiem ostygnie. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

śniadaniekolacjapieczywodomowy chleb

Komentarze

Podobne przepisy

Chleb z pestkami dyni i żurawiną.

Dodane przez: jaga

Chleb z pestkami dyni i żurawiną.

Takiego chleba nie kupimy w sklepie.Można...

Chleb z pestkami dyni

Dodane przez: MałaMi

Chleb z pestkami dyni i płatkami owsianymi

Pyszny chlebek, idealny na śniadanie...

Chleb drożdżowy pieczony w garnku żeliwnym

Dodane przez: Konto nieaktywne

Chleb drożdżowy pieczony w garnku żeliwnym

Pyszny, domowy chlebek. Piekę go...

Chleb pszenny na żytnim zakwasie posypany pestkami dyni i słonecznika.

Dodane przez: weronika63

Chleb pszenny na żytnim zakwasie posypany...

Bardzo smaczny chleb pszenny upieczony...

Chleb z pure z dyni z ziarnami słonecznika i dyni

Dodane przez: Jola1977-1977

Chleb z pure z dyni z ziarnmi słonecznika...

Nie ma nic piękniejszego jak aromat...

Chleb

Dodane przez: Ika 1961

Chleb domowy pieczony w garnku żeliwnym

Pyszny domowy chleb z chrupiącą...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE