Chleb orkiszowy z orzechami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Uwielbiam zapach domowego chleba roznoszący się po mieszkaniu. Upieczony bez dodatków do żywności na zdrowej mące orkiszowej świetnie wpisuję się w trend „wiem co jem” i wcale nie jest tak pracochłonny jakby się mogło wydawać. Dodatek ziaren i orzechów sprawia, że przyjemnie chrupią między zębami.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 25g drożdży
    500ml ciepłej wody
    500g maki orkiszowej typ 2000
    łyżeczka cukru
    łyżeczka soli
    10 łyżek siemienia lnianego
    10 łyżek pestek słonecznika
    10 łyżek posiekanych orzeszków ziemnych

Chleb orkiszowy z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb orkiszowy z orzechami 1. Drożdże rozrabiamy w ciepłej (nie gorącej) wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Dodajemy odważoną mąkę oraz siemię lniane, nasiona słonecznika oraz orzechy. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostawiamy przykryte czystą ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • Chleb orkiszowy z orzechami 2. Podłużna formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Wyrównujemy wierzch mokra łyżką.
  • Chleb orkiszowy z orzechami 3. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy przy uchylonych drzwiczkach przez 10 minut, po czym zamykamy piekarnik i pieczemy jeszcze około 50 minut. Wyciągamy z formy i studzimy. Przechowujemy w lnianym lub bawełnianym woreczku (nie w foli!).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy