Chleb orkiszowy z komosą i płatkami ryżowymi

4.5 (150 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Z obiadu zostało trochę komosy ryżowej, także postanowiłam ją wykorzystać w swoim autorskim, nowym wypieku, chlebie. Połączenie komosy i płatków daje niecodzienny smak. Gorąco polecam.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka orkiszowa: 500 gramów
    - komosa ryżowa (quinoa): 200 gramów
    - płatki ryżowe: 100 gramów
    - mleko ryżowe: 400 mililitrów
    - zaczyn orkiszowy: 200 mililitrów
    - cukier z agawy: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb orkiszowy z komosą i płatkami ryżowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb orkiszowy z komosą i płatkami ryżowymi 1. Wszystkie składniki dobrze ze sobą połączyć w jednym naczyniu, mieszając drewnianą łyżką lub mikserem. Przykryć lnianą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na ok 4 - 5 godzin aby ciasto podwoiło swoja objętość.
  • Chleb orkiszowy z komosą i płatkami ryżowymi 2. Następnie, przelej ciasto do wcześniej wysmarowanej i wysypanej płatkami owsianymi dużej formy piernikowej i jeszcze raz pozwól wyrosnąć.
  • Chleb orkiszowy z komosą i płatkami ryżowymi 3. Wstaw do rozgrzanego do temperatury 200°C piekarnika i piecz przez 45 minut.
  • Chleb orkiszowy z komosą i płatkami ryżowymi 4. Wyjmij chleb z formy i ostudź na kratce.
  • 5. Recepturę na zaczyn orkiszowy znajdziesz tutaj: http://nietypowewypieki.blogspot.de/2011/11/zaczyn-orkiszowy.html
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować