Z obiadu zostało trochę komosy ryżowej, także postanowiłam ją wykorzystać w swoim autorskim, nowym wypieku, chlebie. Połączenie komosy i płatków daje niecodzienny smak. Gorąco polecam.
Chleb orkiszowy z komosą i płatkami ryżowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki dobrze ze sobą połączyć w jednym naczyniu, mieszając drewnianą łyżką lub mikserem. Przykryć lnianą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na ok 4 - 5 godzin aby ciasto podwoiło swoja objętość.
2.Następnie, przelej ciasto do wcześniej wysmarowanej i wysypanej płatkami owsianymi dużej formy piernikowej i jeszcze raz pozwól wyrosnąć.
3.Wstaw do rozgrzanego do temperatury 200°C piekarnika i piecz przez 45 minut.
4.Wyjmij chleb z formy i ostudź na kratce.
5.Recepturę na zaczyn orkiszowy znajdziesz tutaj: http://nietypowewypieki.blogspot.de/2011/11/zaczyn-orkiszowy.html
Komentarze