Bardzo smaczny, lekko wilgotny dzięki kaszy, chleb wyłącznie z mąki orkiszowej. Użyłam dwóch typów: 1050 i 2000.
Składniki:
100 g mleka
15 g drożdży
1 łyżka miodu
200 g jogurtu naturalnego
200 g mąki orkiszowej typ 2000
200 g mąki orkiszowej typ 1050
1 łyżeczka soli
3 łyżki złocistego siemienia lnianego
150 g ugotowanej kaszy jaglanej
Chleb orkiszowy z kaszą jaglaną na drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Do misy robota wsypać obie mąki i sól. Dodać złociste siemię lniane.
Dodać ugotowaną i wystudzoną kaszę jaglaną.
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i miód. Wlać do misy, dodać ogrzany do temperatury pokojowej jogurt. Zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść, uformować bochenek i włożyć do formy (21cm średnicy). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut.
Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec około 40 minut. wystudzić na kratce
Komentarze