Chleb orkiszowy z kaszą i suszonym czosnkiem

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczny chlebek. Chleb przygotowałam z mąki orkiszowej z dodatkiem ugotowanej kaszy orkiszowej i suszonego czosnku niedźwiedziego. Polecam.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,5 szkl mąki orkiszowej białej
    0,5 szkl ugotowanej kaszy orkiszowej
    3 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
    1 op suszonych drożdży ( 8 g )
    1 szkl ciepłej wody
    1 łyżka oleju
    1 łyżeczka soli himalajskiej różowej
    szczypta cukru
    keksówka 22 x 8 x 7
    papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb orkiszowy z kaszą i suszonym czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę, suszone drożdże i czosnek, sól, cukier. Dokładamy kaszę i wlewamy ciepłą wodę, olej. Zagniatamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Miskę przykrywamy ściereczką.
    Do blaszki wkładamy papier do pieczenia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i przekładamy do blaszki, odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie ciasto na chleb smarujemy zimną wodą i posypujemy sezamem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę. Upieczony chleb wyjmujemy z blaszki i studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Kasza orkiszowa Olej Sól Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować