Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną

0 (0 ocen)

Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną ma ciekawy smak - lekko kwaskowy i gryczany. Bardzo przypomina chleb razowy, ma chrupiącą skórkę i wilgotny środek.

Składniki:

  • Zaczyn:
    2 łyżki zakwasu żytniego
    210 g wody
    165 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000
    Ciasto właściwe:
    1 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej palonej
    cały zaczyn
    160 g letniej wody
    1/4 łyżeczki drożdży instant
    2 łyżeczki soli morskiej
    2 łyżeczki płynnego miodu
    300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000

Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną 1. Przygotowanie zaczynu:

    Składniki zaczynu wymieszać w dużej misce, przykryć ściereczką i pozostawić na 12-24 godziny. Aby zapewnić ,,pracującemu" zaczynowi stabilne warunki bez przeciągów miskę wstawiam do niewłączonego piekarnika.
    Przygotowanie ciasta właściwego:

    Składniki ciasta właściwego wymieszać i miksować przez kilka minut na średnich obrotach.
    Ciasto chlebowe przełożyć do foremki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami.
    Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( u mnie znów nienagrzany piekarnik).
    Gdy ciasto wypełni foremkę do brzegów, posmarować jego wierzch olejem roślinnym.
    Chleb piec 15 min. w 220 stopni, a następnie 45 minut w 190 st. C.
    Studzić na kratce, kroić po zupełnym ostudzeniu.

Komentarze

Podobne przepisy