Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie zaczynu:
Składniki zaczynu wymieszać w dużej misce, przykryć ściereczką i pozostawić na 12-24 godziny. Aby zapewnić ,,pracującemu" zaczynowi stabilne warunki bez przeciągów miskę wstawiam do niewłączonego piekarnika.
Przygotowanie ciasta właściwego:
Składniki ciasta właściwego wymieszać i miksować przez kilka minut na średnich obrotach.
Ciasto chlebowe przełożyć do foremki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami.
Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( u mnie znów nienagrzany piekarnik).
Gdy ciasto wypełni foremkę do brzegów, posmarować jego wierzch olejem roślinnym.
Chleb piec 15 min. w 220 stopni, a następnie 45 minut w 190 st. C.
Studzić na kratce, kroić po zupełnym ostudzeniu.
Komentarze