Chleb orkiszowy na zakwasie żytnim

  • wyświetlono: 232 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Zdrowy chleb upieczony z mąki żytniej i orkiszowej na zakwasie żytnim.

logo
  • 20 porcje
  • 540min
  • Średni

Składniki

Zaczyn:

100 g mąki żytniej razowej typ 2000
120 ml wody
3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego

Ciasto:

cały zaczyn
400 g mąki orkiszowej
100 g mąki żytniej razowej typ 2000
2 łyżki płatków żytnich
350 ml wody
1 łyżka miodu
1 łyżka soli
3 łyżki pestek słonecznika

Opcjonalnie:

garść pestek słonecznika i dyni, płatków owsianych
margaryna Kasia do posmarowania formy
otręby żytnie do wysypania formy

Sposób przygotowania przepisu:

Chleb orkiszowy na zakwasie żytnim

  • 1. Wykonanie zaczynu:

    Wszystkie składniki zaczynu umieszczamy w małej miseczce lub innym naczyniu, dobrze wszystko mieszamy, przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4 godziny.

    W dniu pieczenia:

    Wymieszać mąki z solą, wlać wodę z miodem oraz zaczyn. Hakami miksera wyrobić jednolite ciasto, wsypać pestki i płatki i jeszcze raz wyrobić mikserem. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej otrębami foremki (keksówka 30 cm lub 2 małe 25 cm), namoczoną łyżką lub dłonią wyrównać wierzch, posypać pestkami słonecznika i dyni. Przykryć i odstawić do wyrastania na ok 4-5 godzin w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto podrośnie prawie dwukrotnie, nagrzać piekarnik do 250 st.C (góra +dół), chleb w formie spryskać wodą i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 15 minut w temperaturze 250 stopni, po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 st.C i piec kolejne 30 minut. Upieczony chleb wyjąć z formy, górną powierzchnię chleba spryskać wodą, ułożyć na kratce do ostudzenia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

domowe_pieczywochleb_na_zakwasiechleb_orkiszowyzdrowe_pieczywo

Komentarze

Podobne przepisy

Chleb pszenny na zakwasie żytnim

Dodane przez: Skotka

Chleb pszenny na zakwasie żytnim

Bardzo smaczny, miękki, puszysty...

zakwas żytni na chleb

Dodane przez: Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty

Zakwas żytni na chleb

Zakwas żytni przygotowuję już od...

Domowy chleb żytni na zakwasie

Dodane przez: Konto nieaktywne

Domowy chleb żytni na zakwasie

Nie ma to, jak pachnący domowy...

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Dodane przez: bogusia82

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Chleb na zakwasie jest wilgotny,bardzo...

chleb żytni

Dodane przez: Agiatis

Chleb żytni na zakwasie

Kolejna propozycja pieczywa. Tym...


Chleb na zakwasie. Orkiszowy

Dodane przez: quchniakaroli

Chleb na zakwasie. Orkiszowy

Chleb dla osób, które lubią miękką...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE