Chleb jest tak pyszny , że zazwyczaj siadamy w kuchni i od razu wszystko znika. Dodatek ortąb orkiszowych, siemienia lnianego i nasion słonecznika dodaje mu nie tylko uroku ale i zdrowotności. U nas ten chleb piecze mój mąż.
2 godz.
Składniki:
• 1 kg mąki pszennej
• 1 szklanka otrąb orkiszowych
• 1 szklanka siemienia lnianego
• 1 mała paczka (ok. 1/2 szklanki) nasion słonecznika
• 1 łyżka cukru
• 1 łyżka soli
• 1 kostka drożdży 100 g
• 4 szklanki letniej wody
Chleb orkiszowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Do miski wsypać mąkę, łyżkę soli, łyżkę cukru i wymieszać.
• Jedną szklankę mąki odsypać do osobnego garnka, tam dodać drożdże i szklankę wody.
• Mieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji, nastepnie odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce, aby urosło.
• Do miski z resztą mąki dodać pozostałe składniki: otręby, siemię lniane, słonecznik i wlać 3 szklanki wody. Wymieszać.
• Dodać ciasto odstawione w ciepłe miejsce i całość mieszać aż do uzyskania jednolitej masy.
• Gotowe ciasto wylać na posmarowaną masłem blachę (ilość odpowiednia na 3 keksówki).
• Przed wstawieniem do piekarnika odstawić na 5 minut, aby trochę urosło.
• Piec 1 godzinę w 180 st.C.
Komentarze