Chleb orkiszowo-kukurydziano-orzechowy z chia

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na chlebek. Ciasto zrobiłam z mąki kukurydzianej, orkiszowej, orzechowej z orzeszków arachidowych. Chlebek jest bardzo smaczny. Polecam.

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 i 1/2 szkl mąki orkiszowej białej
    1 szkl mąki kukurydzianej
    1 szkl mąki orzechowej z orzeszków arachidowych
    1 małe jajko
    1 łyżka oleju
    1 łyżka miodu
    2 szkl ciepłej wody
    2 op suszonych drożdży
    1 łyżeczka soli
    10 łyżek chia
    keksówka 22 x 8 x 7
    papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Jajko

Chleb orkiszowo-kukurydziano-orzechowy z chia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki wsypujemy do miski i dodajemy jajko, olej, miód, sól, drożdże, ciepłą wodę i mieszamy. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie wsypujemy chia i zagniatamy ciasto. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
    Wyrośnięte ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę. Upieczony chleb wyjmujemy z blaszki i studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować