Chleb optymalny z orzechów włoskich wg Ćwierkaczewiczowej

4.46 (190 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Przepis na poniższy chleb pochodzi z "Książki kucharskiej" dra J. Kwaśniewskiego.Jest to wypiek ściśle dietetyczny.Świetnie smakuje z masłem i dżemem.Ma mnóstwo zalet - jest pożywny, sycący, łatwo się go piecze, łatwo się go kroi, można go z powodzeniem zamrozić.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 500 g zmielonych orzechów włoskich
    250 g masła
    17 żółtek
    15 białek
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.46 (190 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb optymalny z orzechów włoskich wg ćwierkaczewiczowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielić żółtka od białek.
    Masło utrzeć, dodawać stopniowo żółtka, na przemian ze zmielonymi orzechami włoskimi.
    Białka ubić na sztywno w osobnej misce.
    Połączyć białka z masą orzechową.
    Keksówki wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto, wyrównać, piec w temp. 180 stopni, 50-55 minut (funkcja góra-dół).
    Ostudzić i wcinać.
    Smacznego!

Porady

Proporcje na 2 keksówki o wymiarach: 8 cm x 32 cm 8 cm x 28 cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować