Chleb ogórkowy z koperkiem

0 (0 ocen)

Rewelacyjny, pachnący ogórkami i koperkiem chlebek! Dzięki tej wodzie pozostaje świeży dłużej niż zwykły drożdżowy chleb. Polecam spróbować!

Składniki:


  • Namaczanka:
    50 g ziarna żyta
    200 g wody
    Ciasto:
    300 g wody z ogórków kiszonych
    7 g drożdży suszonych
    200 g mąki żytniej typ 720
    300 g mąki pszennej typ 750
    0,75 łyżeczki soli
    1 łyżeczka suszonego koperku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb ogórkowy z koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Namaczanka: ziarna żyta przepłukać, wsypać do rondelka, zalać wrzątkiem ok. 1cm nad powierzchnię ziaren. Gotować 5 minut, wyłączyć gaz. Przykryć i zostawić na całą noc.

    Na drugi dzień do misy robota wlać ogrzaną do temperatury pokojowej wodę z ogórków kiszonych (przecedzoną), wsypać koperek i sól.

    Dodać namoczone żyto. Zamieszać.

    Wsypać mąkę pszenną i żytnią oraz suszone drożdże. Zagnieść jednolite elastyczne ciasto, odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

    Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę, zagnieść i uformować bochenek. Włożyć do długiej formy wyścielonej papierem. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na około 30-40 minut.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec około 45 minut.
    Wystudzić na kratce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Koper Woda

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować