Rewelacyjny, pachnący ogórkami i koperkiem chlebek! Dzięki tej wodzie pozostaje świeży dłużej niż zwykły drożdżowy chleb. Polecam spróbować!
Składniki:
Namaczanka:
50 g ziarna żyta
200 g wody
Ciasto:
300 g wody z ogórków kiszonych
7 g drożdży suszonych
200 g mąki żytniej typ 720
300 g mąki pszennej typ 750
0,75 łyżeczki soli
1 łyżeczka suszonego koperku
Chleb ogórkowy z koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Namaczanka: ziarna żyta przepłukać, wsypać do rondelka, zalać wrzątkiem ok. 1cm nad powierzchnię ziaren. Gotować 5 minut, wyłączyć gaz. Przykryć i zostawić na całą noc.
Na drugi dzień do misy robota wlać ogrzaną do temperatury pokojowej wodę z ogórków kiszonych (przecedzoną), wsypać koperek i sól.
Dodać namoczone żyto. Zamieszać.
Wsypać mąkę pszenną i żytnią oraz suszone drożdże. Zagnieść jednolite elastyczne ciasto, odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę, zagnieść i uformować bochenek. Włożyć do długiej formy wyścielonej papierem. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na około 30-40 minut.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec około 45 minut.
Wystudzić na kratce
Komentarze