Chleb nadziewany szpinakiem

4.5 (170 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Lubię zaskakiwać przyjaciół oryginalnymi daniami. Przed każdą imprezą starannie przygotowuję menu, próbując coś nowego.

Składniki:

  • średni okrągły chlebek
    1/2 kg świeżego szpinaku (lub 1 op. mrożonego)
    łyżka oliwy
    1 szklanka startego żółtego sera
    1 szklanka półtłustego twarogu
    1 szklanka pokrojonego boczku lub wędzonej kiełbasy, np. wiejskiej
    duża cebula
    2-3 ząbki czosnku
    1 jajko
    przyprawy: sól, pieprz, bazylia, świeży lub suszony koperek
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb nadziewany szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z chleba odkrawamy czapeczkę i wydrążamy miąższ.
  • 2. Szpinak przebieramy, myjemy, siekamy i dusimy na łyżce oliwy. Jeśli używamy mrożonego szpinaku, podgrzewamy go, aż woda odparuje. Studzimy.
  • 3. Szpinak mieszamy z serem i twarogiem, wędliną, jajkiem, pokrojoną w kostkę cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem na jednolitą, gładką
    masę. Przyprawiamy solą, pieprzem, koperkiem i bazylią.
  • Chleb nadziewany szpinakiem 4. Farszem napełniamy wydrążony bochenek i przykrywamy czapeczką. Pieczemy 2 godziny w temperaturze 150 °C.

Porady

● Chleb ze szpinakiem jest doskonałym pomysłem na kolację. Smakuje też z bulionem. ● Zamiast twarogu można użyć dowolnego serka, np. śmietankowego lub z ziołami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować