Chleb na swojskim zakwasie żytnim

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Domowy chleb robiony ze swojskiego zakwasu

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Woda, mąka żytnia.drożdże.sól,zakwas
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb na swojskim zakwasie żytnim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski wsypujemy  mąkę pszenną i żytnią. Wode podgrzewamy w kuchence mikrofalowej na 20 sek.Drożdże zalewamy odrobiną wody podgrzanej i czekamy aż zaczną się aktywować.Całość wlewamy do miski.Mikserem wyrabiamy ciasto do uzyskania gładkiej masy.
    Odstawiamy na 1 godz pod przykryciem .Po godzinie ciasto musimy poskładać do środka z każdej strony,ponownie odstawiamy do wyrosnięcia. Chleb wstawiamy do zimnego piekarnika na sam spód pieczemy 250 stopni góra/dół przez 1 godz i 10 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować