Chleb a 'la Toskania na zakwasie z oliwkami i rozmarynem

4.5 (186 ocen)

  • 60 min

Zakochana w Toskanii, kosztuję nadal tamtejsze smaki. Upiekłam chlebek z oliwkami, rozmarynem, ale z dodatkiem soli. Pycha.

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej, typ 750
    4 łyżki zakwasu na chleb
    1 łyżka oliwy z oliwek
    2 łyżki pokrojonych oliwek nadziewanych papryka
    1 łyżka świeżego rozmarynu
    1 łyżka grubej soli
    150 ml cieplej wody
    25 g świeżych drożdży ( nie muszą być)

Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zakwas

Chleb a 'la toskania na zakwasie z oliwkami i rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie zakwasu:
    Do szklanego dużego słoja wsypujemy 100 g mąki żytniej, wlewamy 100 ml letniej wody. Mieszamy, przykrywamy słój lnianą ściereczką, obwiązujemy gumką, zostawiamy w temp. 30 stopni C. Codziennie dosypujemy do słoja po 50 g mąki żytniej i wlewamy 50 ml letniej wody. Czynimy tak do momentu wyrośnięcia zakwasu i ukazania się bąbelków powietrza.
  • wlewanie oliwy do ciasta na chleb 2. Do miski wsypujemy po kolei składniki na chleb: mąkę, sól, rozkruszamy drożdże.
    Nie musimy używać drożdży, jeśli zakwas jest już "dojrzały".
    Wlewamy oliwię z oliwek.
  • zakwas w cieście chlebowym 3. Dodajemy zakwas.
  • pokrojone oliwki 4. Oliwki drobno kroimy.
  • świeży rozmaryn na moim balkonie 5. Rozmaryn drobno siekamy. Wsypujemy do ciasta na chleb.
  • wyrabianie ciasta na chleb 6. Ciasto na chleb, wyrabiamy ręką, ale krótko. Ma być gładkie, kleiste, rzadkie.
  • chleb na zakwasie z oliwkami- przed pieczeniem 7. Przygotowujemy długą formę o rozm. 42x13cm, wykładamy pergaminem. Wlewamy równo ciasto na chleb.
    Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 60 min.
    Powinna być prawie cała forma wypełniona ciastem.
    Ciasto chlebowe pieczemy w 180 stop. C przez ok. 35 min.
  • chleb na zakwasie z oliwkami, rozmarynem 8. Po upieczeniu chleb wyjmujemy z pieca, ściągamy od razu pergamin. Obracamy chleb na bok, w celu odparowania. Studzimy.
  • Chleb na zakwasie z oliwkami a 'la Toskania 9. Kroimy chlebek na kromeczki. Podajemy z suszonymi pomidorami lub samym masełkiem domowym.
  • Chleb na zakwasie z oliwkami a 'la Toskania 10. Smacznego :)

Porady

Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Sypkie- przesiewamy. Włosi nie używają soli do pieczenia chleba, ale ja dodałam. Czas oczekiwania, wyrastania ciasta na chleb, w cieple dni jest krótki. Podany czas przygotowania- bez wyrastania. Zioła warto hodować samemu. Ja mam jednoroczne, co roku w doniczkach na balkonie. A wieloletnie- w ogródku przy bloku. Chlebek po upieczeniu, jest smaczny, aromatyczny i chrupiący. Zakwasu jest więcej, po zrobieniu, ale możemy go rozdać znajomym. Zawsze po wyrośnięciu ciasta na chleb, zabieramy sobie do zakręconego słoiczka kolejną porcję zakwasu na następny chleb. Przechowujemy go w lodówce, nawet do kilkunastu dni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Drożdże Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować