Pięknie wyglądający chlebek z radosnym kolorem marchewki! Polecam dla dzieci, chętnie zajadały :)
Składniki:
zaczyn:
1 łyżka zakwasu żytniego
70 g wody
70 g mąki żytniej typ 720
ciasto właściwe:
200 g wody
100 g mąki pszennej typ 750
50 g mąki orkiszowej typ 2000
150 g mąki żytniej typ 720
0,5 łyżeczki soli
3 łyżki siekanych orzechów laskowych
150 g marchewki
Chleb na zakwasie z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Zaczyn:
składniki zaczynu zmieszać wieczorem, dnia poprzedniego i odstawić pod przykryciem.
Marchew (waga po obraniu) zetrzeć na tarce o średnich oczkach i wrzucić do misy robota. Dodać wodę.
Wsypać sól i wlać zaczyn.
Wsypać mąkę pszenną, orkiszową i żytnią. Na koniec dodać siekane orzechy. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
Po tym czasie przełożyć do keksówki (dł. 20cm) wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać, oprószyć mąką i odstawić na 2,5-3 godziny do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec około 35 minut. Wystudzić na kratce
Komentarze