Chleb na zakwasie z marchewką

0 (0 ocen)

Pięknie wyglądający chlebek z radosnym kolorem marchewki! Polecam dla dzieci, chętnie zajadały :)

Składniki:


  • zaczyn:
    1 łyżka zakwasu żytniego
    70 g wody
    70 g mąki żytniej typ 720
    ciasto właściwe:
    200 g wody
    100 g mąki pszennej typ 750
    50 g mąki orkiszowej typ 2000
    150 g mąki żytniej typ 720
    0,5 łyżeczki soli
    3 łyżki siekanych orzechów laskowych
    150 g marchewki

Chleb na zakwasie z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Zaczyn:
    składniki zaczynu zmieszać wieczorem, dnia poprzedniego i odstawić pod przykryciem.

    Marchew (waga po obraniu) zetrzeć na tarce o średnich oczkach i wrzucić do misy robota. Dodać wodę.

    Wsypać sól i wlać zaczyn.
    Wsypać mąkę pszenną, orkiszową i żytnią. Na koniec dodać siekane orzechy. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.

    Po tym czasie przełożyć do keksówki (dł. 20cm) wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać, oprószyć mąką i odstawić na 2,5-3 godziny do wyrośnięcia.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec około 35 minut. Wystudzić na kratce

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy