Chleb na zakwasie z mąki mieszanej

4.5 (165 ocen)

Puszysty zdrowy chlebek z dodatkiem ziaren słonecznika

Składniki:

  • Blaszka 28x10

    4 łyżki zakwasu chlebowego (żytniego) lub łyżeczka suchych drożdży
    70 g mąki żytniej typ 720
    100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
    300 g mąki pszennej typ 650
    2 łyżeczki soli (płaskie)
    3 łyżki oleju
    ok. 300 ml wody letniej
    3 łyżki nasion słonecznika
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Chleb na zakwasie

Chleb na zakwasie z mąki mieszanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zakwas wyjmujemy z lodówki na 2-3 godziny przed przygotowywaniem chleba.
    Do zakwasu dodajemy mąkę żytnią i tyle wody, aby zaczyn miał konsystencję ciasta na racuchy.
    Zostawiamy w cieple, przykryte ściereczką na 10 godzin (najlepiej na noc)
  • zaczyn na chleb 2. Tak wygląda zaczyn po 10 godzinach.
  • 3. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto, nasiona słonecznika dodajemy na końcu.
    Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia.
    Trwa to kilka godzin (jeśli używamy drożdży ciasto rośnie szybciej)
    Gdy podwoi objętość odpowietrzamy i przekładamy do foremki posmarowanej olejem.
    Ciasto powinno sięgać do połowy jej wysokości.
    Przykrywamy , aby nie obeschło i pozwalamy mu wyrosnąć.
  • 4. Nagrzewamy piekarnik do 200 * C.
    Gdy chlebek wyrośnie na całą blachę wtedy smarujemy go wodą i wkładamy na 35- 40 minut , aż skórka się zrumieni.
    Studzimy na kratce.

Porady

Aby sprawdzić czy chleb jest upieczony należy po wyjęciu z formy postukać w skórkę od spodu, gdy odgłos jest głuchy oznacza to ,że chleb jest dopieczony. Do chlebka można dodać dowolne nasiona.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować