Puszysty zdrowy chlebek z dodatkiem ziaren słonecznika
Składniki:
Blaszka 28x10
4 łyżki zakwasu chlebowego (żytniego) lub łyżeczka suchych drożdży
70 g mąki żytniej typ 720
100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
300 g mąki pszennej typ 650
2 łyżeczki soli (płaskie)
3 łyżki oleju
ok. 300 ml wody letniej
3 łyżki nasion słonecznika
Chleb na zakwasie z mąki mieszanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zakwas wyjmujemy z lodówki na 2-3 godziny przed przygotowywaniem chleba.
Do zakwasu dodajemy mąkę żytnią i tyle wody, aby zaczyn miał konsystencję ciasta na racuchy.
Zostawiamy w cieple, przykryte ściereczką na 10 godzin (najlepiej na noc)
2.Tak wygląda zaczyn po 10 godzinach.
3.Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto, nasiona słonecznika dodajemy na końcu.
Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia.
Trwa to kilka godzin (jeśli używamy drożdży ciasto rośnie szybciej)
Gdy podwoi objętość odpowietrzamy i przekładamy do foremki posmarowanej olejem.
Ciasto powinno sięgać do połowy jej wysokości.
Przykrywamy , aby nie obeschło i pozwalamy mu wyrosnąć.
4.Nagrzewamy piekarnik do 200 * C.
Gdy chlebek wyrośnie na całą blachę wtedy smarujemy go wodą i wkładamy na 35- 40 minut , aż skórka się zrumieni.
Studzimy na kratce.
Porady
Aby sprawdzić czy chleb jest upieczony należy po wyjęciu z formy postukać w skórkę od spodu, gdy odgłos jest głuchy oznacza to ,że chleb jest dopieczony.
Do chlebka można dodać dowolne nasiona.
Komentarze