Ponieważ ciężko jest kupić mąkę jęczmienną czy jaglaną, kupiłam sobie młynek i od dziś mielę różne zboża, kasze czy ziarna na mąkę sama. Ten chlebek jest wilgotny, długo świeży. Polecam!
Składniki:
Zaczyn:
120 g mąki żytniej typ 2000
120 g wody
1 łyżka zakwasu żytniego
Ciasto właściwe:
300 g wody
400 g mąki pszennej typ 650
100 g mąki jęczmiennej
1 łyżeczka soli
Do posypania:
Czarny sezam
Chleb na zakwasie z mąką jęczmienną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Wieczorem do misy wsypać mąkę żytnią, wlać wodę i dodać zakwas. Wymieszać dokładnie. Przykryć ściereczką i odstawić na całą noc. Rano wlać 300 g wody i wymieszać.
Wsypać mąkę pszenną i jęczmienną (zmieliłam kaszę jęczmienną wiejską), dodać sól. Zagnieść jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 4 godziny.
Po tym czasie ciasto odgazować, przełożyć do formy o średnicy 21cm, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie, spryskać wodą, naciąć i posypać czarnym sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, piec 20 minut, zmniejszyć do 200 stopni i piec jeszcze 20-25 minut. Wystudzić na kratce
Komentarze