Chleb na zakwasie z mąką jęczmienną

4.5 (147 ocen)

Ponieważ ciężko jest kupić mąkę jęczmienną czy jaglaną, kupiłam sobie młynek i od dziś mielę różne zboża, kasze czy ziarna na mąkę sama. Ten chlebek jest wilgotny, długo świeży. Polecam!

Składniki:


  • Zaczyn:
    120 g mąki żytniej typ 2000
    120 g wody
    1 łyżka zakwasu żytniego
    Ciasto właściwe:
    300 g wody
    400 g mąki pszennej typ 650
    100 g mąki jęczmiennej
    1 łyżeczka soli
    Do posypania:
    Czarny sezam
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zakwas

Chleb na zakwasie z mąką jęczmienną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Wieczorem do misy wsypać mąkę żytnią, wlać wodę i dodać zakwas. Wymieszać dokładnie. Przykryć ściereczką i odstawić na całą noc. Rano wlać 300 g wody i wymieszać.

    Wsypać mąkę pszenną i jęczmienną (zmieliłam kaszę jęczmienną wiejską), dodać sól. Zagnieść jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 4 godziny.

    Po tym czasie ciasto odgazować, przełożyć do formy o średnicy 21cm, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

    Gdy ciasto wyrośnie, spryskać wodą, naciąć i posypać czarnym sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, piec 20 minut, zmniejszyć do 200 stopni i piec jeszcze 20-25 minut. Wystudzić na kratce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować