Przepyszny chleb na zakwasie wzbogacony zdrowym musli, długo wilgotny dzięki dodatkowi pieczonej dyni
Składniki:
zaczyn:
250 g wody
250 g mąki żytniej typ 580
1 łyżka zakwasu żytniego
namaczanka:
100 g musli (z jagodami goji)
200 g wody
puree z dyni:
200 g upieczonej dyni Hokkaido
300 g wody
oraz:
250 g wody
900 g mąki żytniej typ 580
100 g mąki żytniej typ 1200
2 łyżeczki soli
100 g pestek dyni
Chleb na zakwasie z dynią i musli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
zaczyn:
Składniki zaczynu zmieszać wieczorem i odstawić na całą noc, przykryty ściereczką.
Musli wsypać do miseczki, zalać gorącą wodą (200g), odstawić.
Upieczoną dynię wrzucić do wysokiego naczynia, wlać wodę (300g) i zmiksować blenderem na gładki krem.
Do misy robota wlać wodę (250g), dodać zaczyn i sól.
Dodać namaczankę i puree.
Wsypać obie mąki, następnie dodać pestki dyni zagnieść jednolite ciasto, odstawić na 3 godziny w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto podzielić na pół i nałożyć do dwóch dużych keksówek wyścielonych papierem. Wyrównać, oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 2,5 godziny.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok 45 minut. Wystudzić na kratce
Komentarze