Chleb na zakwasie z dodatkiem majonezu

  • wyświetlono: 406 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Ten chleb jest najpopularniejszym obecnie chlebem, który piekę. Wszyscy za nim przepadamy. Chleb ten wyrabiam w maszynie, a piekę w piekarniku. Jest delikatny i długo świeży. Ma dodatek zakwasu żytniego i razowej mąki żytniej. Ma też inny, nieco zaskakujący dodatek - majonez.

72164728_2453205768264736_6150364146777980928_n
  • 150min

Składniki

330 ml wody
1 łyżeczka cukru
10 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych)
2 pełne łyżki aktywnego zakwasu żytniego
1 pełna łyżka majonezu
550 g mąki pszennej typ 650
50 g mąki żytniej razowej typ 2000
1,5 łyżeczki soli

Sposób przygotowania przepisu:

Chleb na zakwasie z dodatkiem majonezu

  • 1. Drożdże zasypać cukrem w kubeczku i wymieszać, a gdy powstanie papka wymieszać z wodą. Drożdże suszone wsypać do wody bez mieszania.
    Wodę z drożdżami i cukrem umieścić w maszynie, dodać resztę składników i nastawić program na ciasto na chleb. U mnie trwa to 1,5 godziny.

    Wyrośnięte ciasto (oba warianty - wyrobione ręcznie lub maszynowo) przełożyć na blat podsypany mąką, uformować kulę i przełożyć do koszyka do wyrastania (lub durszlaka) wyłożonego mocno posypaną mąką ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia na 40 minut.
    Piekarnik nastawić na 210°C. Nagrzać kamień do pieczenia lub blachę. Wyrośnięty chleb przełożyć na kamień lub blachę, naciąć, a dno piekarnika spryskać wodą za pomocą np. zraszacza do kwiatów. Piec 10 minut, po czym zmniejszyć temp. do 180°C i piec jeszcze około 25 minut.

Porady

Ten chleb można wyrobić mikserem lub ręcznie, będzie równie udany. Wszystkie składniki przełożyć do miski i zmiksować ciasto lub wyrobić ręcznie. Zostawić w misce do podwojenia objętości na około godzinę. Z wyrośniętym ciastem dalej postępować jak z ciastem z maszyny.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzuszkola_babcimajonezchlebdrożdżepieczywozakwaschleb na zakwasiena zakwasie i drożdżachpieczywo z maszynychleb z maszyny

Komentarze

Podobne przepisy

chleb

Dodane przez: Cynamonowy Pył

Chleb na zakwasie z garnka rzymskiego

Kolejny bardzo dobry chleb , po...

Pszenno - żytni chleb z dynią na zakwasie

Dodane przez: anemon

Pszenno - żytni chleb z dynią na zakwasie

Chleb piekłam w nagrzanym garnku...

Prosty chleb z pieczoną dynią na zakwasie

Dodane przez: anemon

Prosty chleb z pieczoną dynią na zakwasie

Prosty i szybki do zrobienia chleb...

Chlebek na zakwasie żytnim

Dodane przez: Skotka

Chleb na zakwasie żytnim

Był taki okres w moim życiu, że...

Chleb żytni

Dodane przez: mariwanna

Chleb żytni na zakwasie

Naturalny, na zakwasie, lepki,...

image-0ycklau

Dodane przez: viola_dn

Chleb razowy na zakwasie

Smaczny i zdrowy swojski chleb...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE