Chleb na zakwasie z dodatkiem majonezu

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Ten chleb jest najpopularniejszym obecnie chlebem, który piekę. Wszyscy za nim przepadamy. Chleb ten wyrabiam w maszynie, a piekę w piekarniku. Jest delikatny i długo świeży. Ma dodatek zakwasu żytniego i razowej mąki żytniej. Ma też inny, nieco zaskakujący dodatek - majonez.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 330 ml wody
    1 łyżeczka cukru
    10 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych)
    2 pełne łyżki aktywnego zakwasu żytniego
    1 pełna łyżka majonezu
    550 g mąki pszennej typ 650
    50 g mąki żytniej razowej typ 2000
    1,5 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Chleb na zakwasie z dodatkiem majonezu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże zasypać cukrem w kubeczku i wymieszać, a gdy powstanie papka wymieszać z wodą. Drożdże suszone wsypać do wody bez mieszania.
    Wodę z drożdżami i cukrem umieścić w maszynie, dodać resztę składników i nastawić program na ciasto na chleb. U mnie trwa to 1,5 godziny.

    Wyrośnięte ciasto (oba warianty - wyrobione ręcznie lub maszynowo) przełożyć na blat podsypany mąką, uformować kulę i przełożyć do koszyka do wyrastania (lub durszlaka) wyłożonego mocno posypaną mąką ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia na 40 minut.
    Piekarnik nastawić na 210°C. Nagrzać kamień do pieczenia lub blachę. Wyrośnięty chleb przełożyć na kamień lub blachę, naciąć, a dno piekarnika spryskać wodą za pomocą np. zraszacza do kwiatów. Piec 10 minut, po czym zmniejszyć temp. do 180°C i piec jeszcze około 25 minut.

Porady

Ten chleb można wyrobić mikserem lub ręcznie, będzie równie udany. Wszystkie składniki przełożyć do miski i zmiksować ciasto lub wyrobić ręcznie. Zostawić w misce do podwojenia objętości na około godzinę. Z wyrośniętym ciastem dalej postępować jak z ciastem z maszyny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez Zakwas Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować