Chleb na zakwasie z ciecierzycą

0 (0 ocen)

Mięciutki i wilgotny chleb z kuleczkami ciecierzycy w środku. Z dodatkiem sezamu i oleju sezamowego.

Składniki:


  • Zaczyn:
    50 g zakwasu
    100 g wody
    100 g mąki pszennej typ 650
    Ciasto właściwe:
    150 g wody
    400 g mąki pszennej typ 650
    1 łyżeczka soli
    350 g ugotowanej ciecierzycy
    2 łyżki sezamu
    2 łyżki oleju sezamowego

Chleb na zakwasie z ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do misy wrzucić składniki zaczynu, wymieszać dokładnie, przykryć ściereczką i odstawić na całą noc w temperaturze pokojowej.

    Następnego dnia dodać do zaczynu wodę, mąkę, sól. Wsypać ugotowaną ciecierzycę, a potem dodać sezam i olej. Wyrobić jednolite ciasto.

    Przykryć ściereczką i odstawić na 4 godziny. Po tym czasie ciasto odgazować.

    Przełożyć do długiej keksówki, posypać mąką, wyrównać. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 3 godziny.

    Wyrośnięty chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, piec 20 minut, zmniejszyć do 200 i piec jeszcze 25 minut. Wystudzić na kratce

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy