Chleb na zakwasie

0 (0 ocen)

  • 1 min

Mój pierwszy chleb upieczony na zakwasie, który sama przygotowałam.

  • 1 min

Składniki:

  • 250 g zakwasu
    300 ml wody
    1 łyżeczka soli
    300 g maki żytniej
    245 g mąki pszennej
    pół filiżanki siemienia lnianego i słonecznika

Chleb na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do formy z automatu wlać wodę, zakwas i wsypać sól. Wymieszać drewnianą łyżką. Dodać obie mąki i ustawić program do wypieku pełnoziarnistego pieczywa. W odpowiednim momencie wsypać ziarna. Automat wyłączyć przed samym pieczeniem. Odstawić formę w ciepłe miejsce na kilka godzin. Kiedy ciasto podwoi swoja objętość ustawić program do pieczenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy