Chleb pszenno - żytni na maślance

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Chleb pszenno - żytni na maślance.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 500 ml maślanki
    50 ml wody
    550 g mąki pszennej białej plus do podsypania
    250 g mąki żytniej do wypieku chleba
    Łyżka cukru
    Łyżka soli
    25 g świeżych drożdży
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb pszenno - żytni na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maślankę podgrzewamy lekko z wodą i cukrem, dodajemy drożdże i łyżkę mąki. Mieszamy żeby nie było grupek odstawiamy na 10-15 minut. Pozostałe mąki i sól mieszamy razem dodajemy zaczyn. Wyrabiamy ciasto na początku drewnianą łyżka później ręką przez kilka minut. Ciasto może się lekko lepić.
    Zostawiamy pod ściereczką na półtorej godziny. Potem podsypujemy lekko mąką wyrabiamy jeszcze chwilę.
    Gdy będzie ciasto rosło to nagrzewamy do 200 stopni piernik razem z naczyniem. Wyrośnięte przekładamy do ciepłego naczynia nacinamy w 3 -4 miejscach, przykrywamy i pieczemy przez 35 minut później zdejmujemy przykrywkę i pieczemy jeszcze 15 minut .
    Chleb jest gotowy jak uderzymy do od dołu i wyda pusty dźwięk
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować