Chleb na kawie zbożowej

4 (1 ocen)

Przepis nie tylko na chleb, ale i na smaczne śniadanie. Chleb na suchych drożdżach i naparze z kawy zbożowej, z dodatkiem ziaren słonecznika oraz, nietypowo, zielonej naci pietruszki. Smak pieczywa pogłębia orientalna przyprawa - kumin (kmin rzymski).

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej (np. typ 450)
    1/2 szklanki oleju
    3 szklanki wrzącej wody
    1 opakowanie suchych drożdży (7g)
    1 łyżka soli
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
    2 torebki kawy zbożowej (np. "Anatol")
    1 i 1/2 szklanki słonecznika łuskanego
    1 pęczek natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Chleb na kawie zbożowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb na kawie zbożowej 1. Obie torebki kawy zbożowej zaparzyć we wrzątku, torebki usunąć, płyn wystudzić. Następnie wlać olej i wsypać suche drożdże - wymieszać.
  • Chleb na kawie zbożowej 2. Do płynu wsypać sól, cukier, kumin oraz połowę mąki - ponownie wymieszać. Dodać słonecznik i posiekaną natkę pietruszki i jeszcze raz wymieszać.
  • Chleb na kawie zbożowej 3. Po wsypaniu reszty mąki i dokładnym wymieszaniu masy, całość odłożyć w ciepłe miejsce ...
  • Chleb na kawie zbożowej 4. ... do wyrośnięcia (ok. 45 min, jednak ciasto można pozostawić na dłuższy czas).
  • Chleb na kawie zbożowej 5. Masę przełożyć do form keksowych (12 x 39, 13 x 39) wyścielonych papierem do pieczenia.
  • Chleb na kawie zbożowej 6. Piec 40 min (200 st. C). Po tym czasie formy z chlebem wyjąć z piekarnika, wierzch wypieku zwilżyć zimną wodą, po czym wstawić do ponownego pieczenia.
  • Chleb na kawie zbożowej 7. Piec jeszcze 5 - 10 min (200 st. C).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Orientalna Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować