Chleb na drożdżach z rozmarynem i pomidorami z maszyny do chleba

0 (0 ocen)

Chleb ładnie pachnie rozmarynem, a dzięki pomidorom ma piękny kolor. Głównie używam tych chlebów do robienia tostów ale tradycyjna kanapka też będzie smaczna.

Składniki:



  • 180 ml wody 180 ml
    90 ml mleka
    3 łyżki oliwy z oliwek
    1 i 1/2 łyżeczki cukru
    1 i 1/2 łyżeczki soli
    1 i 1/2 łyżki świeżego rozmarynu, pocięty na małe kawałki
    1/2 szklanki startego parmezanu
    3 szklanki mąki chlebowej
    3 łyżeczki drożdży
    90 ml posiekanych suszonych pomidorów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb na drożdżach z rozmarynem i pomidorami z maszyny do chleba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ( za wyjątkiem pomidorów) umieścić w maszynie do pieczenia chleba zgodnie z zaleceniami producenta - najpierw mokre, potem suche, sól i cukier wsypuję w 2 narożniki, na środku mąki robię lekkie wgłębienie i wsypuję drożdże.
  • 2. Nastawić program podstawowy (u mnie 1) waga 750, przypieczenie max.
  • 3. Pomidory osuszyć z oliwy i pokroić drobno. Jeżeli urządzenie ma opcję dodawania dodatków - pomidory dodać po sygnale dodawanie dodatków, jeżeli takiej opcji nie ma, dodać pomidory po pierwszym zagniataniu. Po 3 godzinach chleb jest gotowy.

Porady

Staram się pamiętać o wyjęciu mieszadeł albo przed rośnięciem, albo zaraz przed pieczeniem. Chleb ma wtedy od spodu tylko dwie niewielkie dziurki. Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Parmezan Suszone pomidory Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować