Chleb na drożdżach z naczynia

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Od jakiegoś czasu piekę chleb dla bliskich. Nasz ulubiony to pszenny z cebulą i czosnkiem. Pycha!

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Pół kilograma mąki pszennej
    7 g drożdży instant
    Łyżka soli
    Łyżka suszonego czosnku
    2 łyżki suszonej cebuli
    2 łyżki oleju
    350 ml ciepłej wody
    Zamykane naczynie żaroodporne lub żeliwne.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb na drożdżach z naczynia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą dokładnie. Można to zrobić robotem kuchennym. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny w ciepłe miejsce. Pół godziny przed końcem wyrastania nagrzać piekarnik do 250 stopni i wstawić puste, zamknięte, wysmarowane olejem naczynie. Po 2 godzinach wyjąć na wysypany mąka blat wyrośnięte ciasto i uformować chlebek. Ostrożnie wyjąć z piekarnika naczynie i włożyć do niego chleb. Przykryć i piec 30 minut w 250 stopniach, następnie odkryć i piec w 220 stopniach 15 minut. Wyciągnąć ostrożnie chleb na kratkę i zostawić do wystygnięcia.

Porady

Przepis można modyfikować dodając np. suszone owoce, orzechy, nasiona lub inne przyprawy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.48 (166 ocen)

image-28b5p4c

To może cię zainteresować