Chleb na drożdżach z naczynia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki wymieszać ze sobą dokładnie. Można to zrobić robotem kuchennym. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny w ciepłe miejsce. Pół godziny przed końcem wyrastania nagrzać piekarnik do 250 stopni i wstawić puste, zamknięte, wysmarowane olejem naczynie. Po 2 godzinach wyjąć na wysypany mąka blat wyrośnięte ciasto i uformować chlebek. Ostrożnie wyjąć z piekarnika naczynie i włożyć do niego chleb. Przykryć i piec 30 minut w 250 stopniach, następnie odkryć i piec w 220 stopniach 15 minut. Wyciągnąć ostrożnie chleb na kratkę i zostawić do wystygnięcia.
Porady
Przepis można modyfikować dodając np. suszone owoce, orzechy, nasiona lub inne przyprawy.
Komentarze