Chleb mleczny z kaszą manną

5 (200 ocen)

Chlebek jest mleczny, leciutki, strukturą podobny do chleba tostowego. Kasza manna jest prawie nie wyczuwalna. Polecam!

Składniki:

  • Rozczyn:
    40 g świeżych drożdży lub 20 g drożdży suchych
    8 łyżek ciepłej wody
    2 łyżeczki cukru
    4 łyżki mąki pszennej

    Ciasto:
    600 g mąki pszennej
    2 łyżeczki soli
    150 g kaszy manny
    2 łyżki oliwy z oliwek
    350 g ciepłego mleka

    Dodatkowo:
    masło i bułka tarta do formy
    1 roztrzepane jajko do posmarowania chleba
    sezam do posypania chlebka
Wystaw ocenę:

5 (200 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Pieczeń

Chleb mleczny z kaszą manną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn: W ciepłej wodzie rozpuścić świeże drożdże (używając drożdży suchych pomijamy przygotowywanie rozczynu. Od razu łączymy je z pozostałymi składnikami). Do mieszanki drożdżowej dodać cukier oraz mąkę pszenną i wymieszać, np. widelcem, aż składniki się połączą. Miskę z rozczynem przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce bez przeciągów. W lecie może to być blat kuchenny, a w zimę wystarczy położyć miskę koło kaloryfera. Rozczyn powinien podwoić swoją objętość.
  • 2. Ciasto: Do wyrośniętych drożdży wsypać przesianą mąkę, sól, kaszę mannę, oliwę z oliwek oraz stopniowo wlewać mleko. Ciasto wyrabiać (polecam mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego), aż będzie sprężyste i przestanie kleić się do rąk. W razie potrzeby podsypać ciasto odrobiną mąki lub dolać mleka.




    Z ciasta uformować kulę i przełożyć do miski wysmarowanej olejem lub obsypanej mąkę, ponownie przykryć ściereczką i pozostawić w tym samym miejscu co poprzednio do wyrośnięcia na ok. 60-90 minut. W cieplejsze dni godzinka powinna wystarczyć ;) Polecam w połowie tego czasu odgazować ciasto, uderzając w nie pięścią- chlebek będzie bardziej puszysty.

  • 3. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść rękami, nadać mu podłużny kształt i umieścić w formie keksówce o długości 30 cm i szerokości 10 cm, uprzednio wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną. Już po raz ostatni przykryć chlebek ściereczką i odstawić na 45-60 minut do napuszenia.




    Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 200 st.C. Chlebek wysmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Nie zużyjecie całego jajka, więc można go wykorzystać, np. do jajecznicy ;)




    Piec w 200 st.C przez ok. 30-40 minut, aż chlebek ładnie się zarumieni. Upieczony wyjąć z piekarnika, a po kilku minutkach również z keksówki. Odstawić na kratkę do studzenia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować