1.Drożdże pokruszyć do kubka, dodać cukier i 1/3 szklanki ciepłego mleka. Wymieszać i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Mąkę wymieszać z solą, później z drożdżami i resztą mleka. Wyrabiać ciasto przez 15 minut. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45 minut.
2.Po 45 minutach uderzyć pięścią w ciasto i pozostawić na kolejne 45 minut do wyrośnięcia.
Keksówkę wysmarować olejem. Z ciasta uformować wałek w kształcie litery S. Włożyć do foremki, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
3.Posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, przez 35-40 minut, na złoty kolor.
Komentarze