Chleb mleczny

0 (0 ocen)

Bardzo prosty, pyszny chlebek :)

Składniki:

  • 15 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 i 1/4 szklanki ciepłego mleka
    3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki soli
    + 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
    + 1-2 łyżki oleju do wysmarowania keksówki

Chleb mleczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże pokruszyć do kubka, dodać cukier i 1/3 szklanki ciepłego mleka. Wymieszać i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia.
    Mąkę wymieszać z solą, później z drożdżami i resztą mleka. Wyrabiać ciasto przez 15 minut. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45 minut.
  • 2. Po 45 minutach uderzyć pięścią w ciasto i pozostawić na kolejne 45 minut do wyrośnięcia.
    Keksówkę wysmarować olejem. Z ciasta uformować wałek w kształcie litery S. Włożyć do foremki, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • 3. Posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, przez 35-40 minut, na złoty kolor.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy