Chleb mieszany żytnio-orkiszowo-grahamowy

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Genialny, pełnoziarnisty, ale nie ciężki chlebek. Cienka, chrupiąca skórka i pyszny miąższ. Uwielbiam go. Chyba dlatego najczęściej gości na moim stole :)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - zakwas żytni: 100 gramów
    - mąka orkiszowa pelnoziarnista: 200 gramów
    - woda letnia: 100 mililitrów
    - mąka żytnia razowa typ 2000: 200 gramów
    - mąka pszenna grahamowa typ 1850: 300 gramów
    - woda: 300 mililitrów
    - fruktoza: 1 łyżeczka
    - drożdże swieże: 15 gramów
    - sól: 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Chleb mieszany żytnio-orkiszowo-grahamowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 100 g zakwasu żytniego, 200 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału i 100 g letniej wody

    Wszystkie składniki wymieszać w misce, przykryć folią i odstawić na 12 godzin.
  • 2. Ciasto wyrobiłam mikserem (hakiem do zagniatania), a następnie ręcznie. Konsystencję miało zwartą. Wodę warto dodawać stopniowo, żeby nie przesadzić.
  • 3. Uformowałam kulę i przełożyłam ją do miski wysmarowanej dosłownie kilkoma kroplami oliwy. Przykryłam folią aluminiową i odstawiłam do wyrośnięcia na 1,5 godziny. W tym czasie ciasto wyraźnie zwiększy swoją objętość.
  • 4. Z wyrośniętego ciasta uformowałam okrąglutki bochenek i przełożyłam go do dużego durszlaka wyłożonego ściereczką porządnie oprószoną mąką. Odstawiłam do ponownego wyrośnięcia na 40 minut.
  • 5. W tym czasie rozgrzałam piekarnik do 230C z blachą wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrośnięty chleb jednym ruchem przełożyłam na rozgrzaną blachę.
  • Chleb mieszany żytnio-orkiszowo-grahamowy 6. Przed zamknięciem piekarnika spryskałam jego ścianki wodą ze spryskiwacza. Piekłam 25-30 minut. Po 10 minutach zmniejszyłam temperaturę do 210C. Po upieczeniu chlebek jest rumiany, a stukanie od spodu wydobywa z niego głuchy dźwięk. Wystudziłam go na kuchennej kratce.
  • 7. Następnie dodać:
    200 g mąki żytniej razowej typ 2000
    300 g mąki pszennej grahamowej typ 1850
    300 ml wody
    1 łyżeczka fruktozy
    15 g świeżych drożdży
    2 łyżeczki soli
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować