Genialny, pełnoziarnisty, ale nie ciężki chlebek. Cienka, chrupiąca skórka i pyszny miąższ. Uwielbiam go. Chyba dlatego najczęściej gości na moim stole :)
Chleb mieszany żytnio-orkiszowo-grahamowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.100 g zakwasu żytniego, 200 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału i 100 g letniej wody
Wszystkie składniki wymieszać w misce, przykryć folią i odstawić na 12 godzin.
2.Ciasto wyrobiłam mikserem (hakiem do zagniatania), a następnie ręcznie. Konsystencję miało zwartą. Wodę warto dodawać stopniowo, żeby nie przesadzić.
3.Uformowałam kulę i przełożyłam ją do miski wysmarowanej dosłownie kilkoma kroplami oliwy. Przykryłam folią aluminiową i odstawiłam do wyrośnięcia na 1,5 godziny. W tym czasie ciasto wyraźnie zwiększy swoją objętość.
4.Z wyrośniętego ciasta uformowałam okrąglutki bochenek i przełożyłam go do dużego durszlaka wyłożonego ściereczką porządnie oprószoną mąką. Odstawiłam do ponownego wyrośnięcia na 40 minut.
5.W tym czasie rozgrzałam piekarnik do 230C z blachą wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrośnięty chleb jednym ruchem przełożyłam na rozgrzaną blachę.
6.Przed zamknięciem piekarnika spryskałam jego ścianki wodą ze spryskiwacza. Piekłam 25-30 minut. Po 10 minutach zmniejszyłam temperaturę do 210C. Po upieczeniu chlebek jest rumiany, a stukanie od spodu wydobywa z niego głuchy dźwięk. Wystudziłam go na kuchennej kratce.
7.Następnie dodać:
200 g mąki żytniej razowej typ 2000
300 g mąki pszennej grahamowej typ 1850
300 ml wody
1 łyżeczka fruktozy
15 g świeżych drożdży
2 łyżeczki soli
Komentarze