Chleb mieszany z żurawiną i orzechami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Nie ma to jak domowe pieczywo. Mieszanka 3 mąk, żurawina, orzechy i pestki dyni to połączenie które zasmakuje każdemu.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • NA DUŻĄ KEKSÓWKĘ

    Zaczyn:
    50 g drożdży świeżych
    szklanka ciepłej wody
    łyżeczka cukru

    4 szklanki mąki pszennej tortowej
    0,5 szklanki mąki żytniej razowej
    0,5 szklanki mąki owsianej
    łyżeczka soli
    1/5 szklanki oleju
    szklanka wody
    5 łyżek pestek dyni
    4 łyżki suszonej żurawiny
    2 łyżki dowolnych posiekanych orzechów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Ciasta Pesto

Chleb mieszany z żurawiną i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników przygotowujemy zaczyn do całkowitego rozpuszczenia drożdży. Zostawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy resztę składników oprócz oleju i dokładnie wyrabiamy ciasto. Na sam koniec wlewamy olej i wyrabiamy aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Odstawiamy na ok. 50 minut w ciepłe miejsce.
  • 2. Z wyrośniętego ciasta po krótkim ponownym wyrobieniu formujemy wałek na długość keksówki. Następnie lekko smakujemy keksówkę olejem i wkładamy nasze ciasto. Pozostawiamy na około 15 minut aby nasz chleb podrósł a następnie pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach. Studzimy na kratce, aby nie zaparował od spodu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować