Uwielbiam chlebki z dodatkiem warzyw, ten jest z marchewką. Chlebek jest bardzo wilgotny, długo świeży i oczywiście domowy i bez konserwantów. Chleb piekę dla dwóch osób.
25 min
Składniki:
Forma: 11x 25 cm
Składniki:
½ szklanki startej, odciśniętej marchewki
1 szklanka mąki żytniej
1,5 szklanki mąki pszennej chlebowej
Sól, cukier do smaku
Tłuszcz do formy + ziarna słonecznika do wysypania dna foremki i na wierzch ciasta
1 czubata łyżka ziaren słonecznika
1 opakowanie suszonych drożdży
Chleb mieszany z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: Mąki przesypać do miski, dodać cukier, sól, słonecznik, marchewkę, drożdże, ¾ szklanki ciepłej wody. Całość dokładnie wymieszać, ciasto będzie się trochę kleić. Formę delikatnie natłuścić, wysypać ziarnami słonecznika, przełożyć ciasto. Wyrównać zwilżoną łyżką wierzch ciasta, posypać słonecznikiem, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce(u mnie na 2 godziny). Piec w temp. 190 stopni około 20 minut, następnie zmniejszyć temp. do 180 stopni i piec jeszcze 40 minut.
Komentarze