Chleb mieszany z marchewką

0 (0 ocen)

  • 25 min

Uwielbiam chlebki z dodatkiem warzyw, ten jest z marchewką. Chlebek jest bardzo wilgotny, długo świeży i oczywiście domowy i bez konserwantów. Chleb piekę dla dwóch osób.

  • 25 min

Składniki:

  • Forma: 11x 25 cm
    Składniki:
    ½ szklanki startej, odciśniętej marchewki
    1 szklanka mąki żytniej
    1,5 szklanki mąki pszennej chlebowej
    Sól, cukier do smaku
    Tłuszcz do formy + ziarna słonecznika do wysypania dna foremki i na wierzch ciasta
    1 czubata łyżka ziaren słonecznika
    1 opakowanie suszonych drożdży

Chleb mieszany z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: Mąki przesypać do miski, dodać cukier, sól, słonecznik, marchewkę, drożdże, ¾ szklanki ciepłej wody. Całość dokładnie wymieszać, ciasto będzie się trochę kleić. Formę delikatnie natłuścić, wysypać ziarnami słonecznika, przełożyć ciasto. Wyrównać zwilżoną łyżką wierzch ciasta, posypać słonecznikiem, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce(u mnie na 2 godziny). Piec w temp. 190 stopni około 20 minut, następnie zmniejszyć temp. do 180 stopni i piec jeszcze 40 minut.

Porady

1.marchewkę można zetrzeć na średnich oczkach.

Komentarze

Podobne przepisy