Chleb mieszany

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Bardzo lekki

  • 4 godz.

Składniki:

  • Zaczyn:

    10 dag drożdży
    2 łyżeczki cukru
    20 dag mąki pszennej razowej
    1 1/2 szklanki letniej wody

    Ciasto właściwe:

    60 dag mąki typ 650
    50 dag mąki luksusowej typ 550
    1 łyżka soli himalajskiej białej (ma dużo wapnia)
    1 1/2 szklanki letniej wody

Chleb mieszany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1vbnwc3 1. Drożdże rozpuścić w wodzie razem z cukrem, następnie dodać mąkę.
  • image-1qr9ad7 2. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • image-00v532m 3. Dodać mąki, wodę, sól wyrobić ciasto.
  • image-1do4bd7 4. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • image-1hwi2ts 5. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką.
  • image-1y349aw 6. Wyrobić na jednolite ciasto.
  • image-1p5tts2 7. Ciasto podzielić na 2 części, dać do foremek.
  • image-038glki 8. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Spryskiwać wodą.
  • image-0kkkylj 9. Chlebki włożyć do zimnego piekarnika nastawionego na temp. 200 stopni, piec ok. godziny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy